Elios-ügy: Tiborcz szakított nagyot, de Lázárék Simicskán hajtanák be a büntetést

Lapunk tulajdonosa nem vett ki osztalékot a cégből. Félmilliárddal gazdagodott Orbán veje.

MN
2018. 02. 13. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Lázár János a lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégre, a Közgépre próbálja kenni a felelősséget Elios-ügyben, a nyilvános cégadatok azt bizonyítják, hogy Simicska nem vett ki osztalékot a cégből, amikor tulajdonrésze volt az Eliosban. A 24.hu most azt írja: Tiborcz Istvánék vettek ki nagy pénzt a cégből, hiába volt ott Simicska is.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az OLAF úgy látja, üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A 35 vizsgált pályázatból 17 esetében sablonszerűen nyerte a pályázatokat a vállalat 2013 és 2015 között, amikor még Tiborcz István érdekeltségében állt. Az OLAF 13 milliárd forintos uniós támogatás megvonását javasolta a feltárt visszaélések miatt.

A 24.hu megjegyzi, hogy Tiborcz és barátja, Erdei Bálint által alapított Eliosban valóban tulajdonos volt 2010-től egy Simicska-érdekeltség, az E-OS Energiakereskedő Zrt. Erről az OLAF se feledkezett el, az Elios tényleges tulajdonosai között, 56 százalékos részesedéssel fel is tüntette, megemlítve, hogy az E-OS a Közgép tulajdonában áll. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Simicska-érdekeltség 2013. június 3-ig volt tulajdonos az Eliosban, majd visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István. Igaz, nem a saját nevükön, hanem két vagyonkezelő vállalkozáson keresztül: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát.

A portál felhívta a figyelmet arra, hogy Tiborcz István valójában egy pillanatra sem engedte el az Elios kormányrúdját: mindvégig ott ült az igazgatóságban, akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta. A szerződéseken tehát valóban nem az ő aláírása szerepelhet, a Közgép-éra döntéseiben viszont éppen annyira részt vehetett, amennyire egy igazgatósági tagnak lehetősége van erre.

A 24.hu a nyilvános cégadatok alapján azt írta, a 2013-as évre Simicskáék nem vették ki az osztalékot, a közgyűlési jegyzőkönyv szerint „a társaság 2014. évre kitűzött céljai elérése érdekében”. A 2014-es üzleti évnek – immár Simicska Lajos nélkül, mivel az E-OS 2013 közepén kiszállt az Eliosból – teli tömött kasszával vágott neki az Elios. Ebben az évben lett a száz százalékig Tiborcz tulajdonában álló Green Investments & Solutions Kft. 50 százalékos tulajdonosa az Eliosnak. Ekkor pedig már megindult a pénzeső: a 2014-es eredményből 470 millió forint osztalékot fizettek ki. Egy évvel később Tiborcz, állítólag a családját ért támadások miatt, eladta a Green Investmentset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.