Melegebb lesz az Északi-sarknál, mint Magyarországon

Keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hazánkba, egyenesen Oroszországból.

MN
2018. 02. 24. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy speciális légköri helyzet eredményeképpen állhat elő az az érdekes jelenség, hogy az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon a következő napokban – írja Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény – hétköznapi nevén anticiklon – épült ki, amely tulajdonképpen megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén.

A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hozzánk, egyenesen Oroszországból. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát – az átlagostól való eltérést – okozva a térségben.

Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re „feljebb” található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már -10 fok alá is eshet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.