Nem tartja „Soros-szervezetnek” a Helsinki Bizottságot Halász János

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a Helsinki Bizottság nem „Soros-szervezet” – mondták Halász János védői.

MN
2018. 02. 20. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helsinki Bizottságot nem is tartja Halász János „Soros-szervezetnek”, és egyébként is, a frakciószóvivő nem a Fidesz nevében beszélt – derült ki a civil szervezet által Halász ellen indított per mai tárgyalásán. A HVG tudósítása szerint a kormánypárti politikus ügyvédei adták ezt elő.

A portál cikke leírja, hogy még szeptemberben perelte be a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz frakciószóvivőjét, Halász Jánost, miután az azt állította egy sajtótájékoztatón, hogy a szervezet titkolózik a vagyonáról és forrásairól, valamint megtagadott egy közérdekű adatigénylést, ami szerintük nem volt igaz.

A Helsinki Bizottság a Facebookon számolt be arról, hogy Halász János védői hirtelen azt állították, hogy a frakciószóvivő nem is sorolja a Helsinki Bizottságot a „Soros-szervezetek” közé, ezért amit a sajtótájékoztatón állított, az nem vonatkozik erre a szervezetre.

Az ügyvédek azt is mondták, hogy szerintük nincs jogilag kimutatható kapcsolat Halász János fideszes képviselő és a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nevű párt között, mivel szerintük Halász János nem a Fidesz képviseletében tartott Fidesz-logóval sajtótájékoztatót, aminek anyaga aztán a Fidesz YouTube-csatornájára került fel.

Az MTI áprilisi tudósítása így nézett ki: a Fidesz szerint a „Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről, miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”. Halász János, a kormánypárt parlamenti frakciójának szóvivője fogalmazott így Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, „ez nem pusztán kétszínű és hazug magatartás, de komolyan felvet nemzeti szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is”.

Kiemelte: a „Soros-hálózathoz tartozó Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency, amely csak a nevében átlátható”, valamint a Magyar Helsinki Bizottság is „összehangoltan megtagadta” a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.