Szabadulhat a börtönből Czeglédy Csaba

Független jelöltként nyilvántartásba vették Szombathelyen a volt szocialista politikust.

MN
2018. 02. 23. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Független jelöltként nyilvántartásba vette a több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásban lévő, az országgyűlési választáson indulni kívánó Czeglédy Csabát a Vas megye 1-es számú, szombathelyi székhelyű választókerületének választási bizottsága pénteken – írja az MTI.

A testület pénteken délelőtt 11 órától ülésezett, majd délben tette közzé Szombathely hivatalos honlapján az nyilvántartásba vett jelöltek nevét, fényképét, valamint a jelölőszervezeteket.

Vas megye 1-es számú választókerületében Hende Csaba (Fidesz–KDNP), Nemény András (MSZP–Párbeszéd), Szakály Gábor (Hajrá Magyarország!) és Szeidel Petra (Összefogás Párt) is szerepel a nyilvántartásban.

Hollósy Tamás a helyi választási bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: noha a honlapon még nem szerepelt, az ülésen nyilvántartásba vették Balassa Péter (Jobbik Magyarországért Mozgalom) jelöltjét is.

Hozzáfűzte: Czeglédy Csabára a szükséges ötszáznál több ajánlás érkezett, ezekből 563-at számoltak össze 529 volt elfogadható, miután pedig elegendő volt az ajánlás, a többit már nem vizsgálták. Hollósy Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételről szóló határozatok egyelőre nem jogerősek, azt bármely a kerületben élő választópolgár megfellebbezheti. Szavai szerint az, hogy Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásban van, nem zárta ki, a törvényes feltételeket teljesítve jelöltté váljon.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg azzal az eltéréssel, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

A Fidesz szerint Czeglédy szökni akar, erre használná a képviselő-jelöltséggel járó mentelmi jogot. A Hír TV-nek korábban nyilatkozó jogász, Varga István azonban nem látja ilyen egyszerűnek a kérdést. Szerinte Czeglédyt, amint hivatalosan is képviselőjelölt lesz, megilleti ugyan a mentelmi jog, ám ha az ügyészség úgy ítéli meg, kérheti ennek felfüggesztését.

Czeglédy Csaba június óta van előzetes letartóztatásban. A volt szocialista politikus és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Ellene már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.