A Fidesz elkezdte kihúzni a költségvetést Márki-Zay Péter alól

A kormánypárti többség a nélkül törölte el az ingatlanadót, hogy gondoskodtak volna az ellentételezésről.

MN
2018. 03. 19. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltörölte a 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadóját hétfőn a hódmezővásárhelyi közgyűlés – írja az MTI. A döntés ráadásul visszamenőleges hatályú, az érintettek január 1-től mentesülnek az adó megfizetése alól. Az adócsökkentés idén mintegy 134 millió forint bevételkiesést eredményez.

Márki-Zay Péter független polgármester korábban a választási kampány során maga is megígérte az adó eltörlését, de miután szembesült a város anyagi helyzetével és adósságaival, már azt mondta: ilyen körülmények között idén még nem lehetséges. A február 25-ei időközi választáson alulmaradó Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester, a Fidesz helyi frakcióvezetője viszont bejelentette: szeretnének segíteni a polgármestert, hogy megvalósítsa egyik korábbi ígéretét, a polgármester pedig gazdálkodja ki a kiesést.

Márki-Zay a hétfői közgyűlésen javaslatot is tett rá, hogy vonják vissza a helyi vállalkozásoknak nyújtott bérfejlesztési támogatásról hozott rendeletet. Ennek értelmében ugyanis a vállalkozások az építményadó 30 százalékát kaphatják meg támogatásként a minimálbér-emelésnél nagyobb bérfejlesztéshez. A polgármester úgy fogalmazott, az így megtakarított összeg részben fedezi a magánszemélyek ingatlanadójának kiesését. A közgyűlés fideszes többsége azonban nem támogatta a döntést.

A polgármester javaslatot tett arra, hogy a korábbi egy helyett két aljegyző dolgozzon az önkormányzatnál, de előterjesztése nem kapott többséget. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.