A fideszes politikus, aki a kormányfőt is lepattintotta

Orbán Viktor magához rendelte az államtitkárt és a vele rossz viszonyban álló polgármestert. Úgy tűnik, hiába.

Szabó Zs. László
2018. 03. 10. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmagasabb szintig, Orbán Viktor miniszterelnökig jutott Szabó Zsolt államtitkárnak, a hatvani központú választókerület fideszes képviselőjének és Horváth Richárdnak, a város polgármesterének a konfliktusa – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk több forrásból megerősített értesülése szerint a kormányfő magához rendelte az egymással több éve rossz viszonyban lévő feleket, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát. Lázár többek között arról beszélt, hogy Szabó súlyos hibát követett el, utalva a Településfejlesztési operatív program (Top) hatvani pályázataira. Lapunk ugyanis összesítette a választókerületben szétosztott Top-forrásokat, amiből kiderült: a városnak csak morzsák jutottak, miközben a Szabó Zsolthoz lojális polgármesterek települései milliárdokat nyertek. Ráadásul Horváth Richárd az önkormányzat novemberi testületi ülésén kijelentette: kimutatható, négy esetben azután módosították a kiírásokat, hogy Hatvan beadta a pályázatát.

Lázár János bírálata két hónappal a választás előtt bizonyosan nem használt a kormánypártnak.

Orbán Viktor célja a találkozóval – információink szerint – a kármentés volt.

Ez nem csak a közelgő választás miatt nem szorul magyarázatra: Horváth Richárd ugyanis 2014-ben még Fidesz-tagként nyerte el tisztségét, sőt 2010 és 2014 között, Szabó városvezetése idején alpolgármester is volt. A kormányfő azonban nem tudta oldani a kettejük közötti feszültséget. Amikor például a miniszterelnök megkérdezte Szabó Zsoltot, hajlandó-e támogatni Horváth Richárdot, a képviselő nem felelt.

Így aztán nem meglepő, hogy elmaradt az a sajtótájékoztató is, amelyet azért hívtak volna össze, hogy demonstrálják a kiegyezést – legalábbis papíron.

A kudarcos találkozóval a felek nem dicsekedtek el, a Szabó Zsolt érdekeltségébe tartozó hírportál sem, pedig az oldal az államtitkár minden lépését megörökíti.

Lázár kritikája mindenesetre nem különösebben ingatta meg a Fidesz Szabóba vetett bizalmát: amellett, hogy a választókerületét is nyerheti, a párt országos listáján is a befutónak számító 46. helyet kapta.

Cikkünk következményeként egyébként Lázár János elrendelte az érintett pályázatok felülvizsgálatát. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta:

a fellebbezések egy részét felülvizsgálták, és Hatvan 18 pályázatából 13 esetben igazat adtak az önkormányzatnak, vagyis azok mégis nyertek.

Ugyanakkor Szabó tevékenységéről – nevezetesen: szerepe volt abban, hogy a várost látványosan kikerülik a Top-pénzek – azt mondta, az nem veti fel a hivatali visszaélés gyanúját. Szabót kerestük pénteken, de nem reagált hívásainkra. Február elején lapunknak még azt is tagadta, hogy vitája lenne Horváth Richárddal. Állította, ő minden pályázatot támogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.