A főváros XIII. kerületében lesz a legkevesebb jelölt

A hajdúszoboszlói egyéni választókerületben pedig valószínűleg nem lesz rekordszámú, ötvenhárom induló.

MTI
2018. 03. 10. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületében indult volna az áprilisi választáson: 53-an adták le ajánlásaikat, közülük 18-at szerdáig már nyilvántartásba is vettek. A választási bizottság csütörtöki ülésén döntött a még fennmaradó jelöltekről, és végül összesen 25 jelöltet vett nyilvántartásba, 28 jelölt nyilvántartásba vételét elutasította, mert nem feleltek meg a törvényben előírt feltételeknek – idézi az MTI a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalának adatait. 

A határozatok ellen vasárnapig lehet jogorvoslatot benyújtani, és csak a jogorvoslatok lezárultát követően derül ki, pontosan hány jelölt lesz a választókerületben. 

Ezenfelül nyolc olyan választókerület volt, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be: a békéscsabai egyéni választókerületben 47 jelölt indult volna, de csak 19-et vettek nyilvántartásba, a főváros Csepelt és Soroksárt magába foglaló 17. választókerületében 45 jelölt indult volna, de csak 23-at vettek nyilvántartásba. A salgótarjáni választókerületben szintén 45 induló lett volna, de a bizottság csak 33-at vett nyilvántartásba.

A kazincbarcikai, a sátoraljaújhelyi, a vásárosnaményi, az egri és a nyíregyházi választókerületben is nagy volt az indulók száma. 

Mindössze 8 jelölt adta le ajánlásait a főváros XII. kerületének egészét és II. kerületének egy részét tartalmazó 3. számú választókerületben, és közülük 7-et nyilvántartásba is vettek. Az I. és V. kerületet, valamint a VIII. és IX. kerület egy részét magába foglaló 1. számú választókerületben 9-ből 7-et vettek nyilvántartásba. A II. és III. kerület egy részét lefedő 4. számú választókerületben pedig 9-től 8-at. Ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10 vagy annál kevesebb jelölt indult volna. A főváros XIII. kerületében lévő 7. számú választókerületben ugyan 27 jelöltet jelentettek be, csak 5-öt vettek nyilvántartásba, így minden bizonnyal itt lesz a legkisebb a szavazólap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.