A Jobbik segíti a levélszavazatok összegyűjtését

A külhoni és a külföldön élő szavazóknak segít az ellenzéki párt.

MTI
2018. 03. 11. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik arra kéri külhoni támogatóit, hogy vegyék fel a párttal a kapcsolatot és bízzák aktivistáira levélszavazataik összegyűjtését – mondta Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.

A Jobbik nem bízik a Fidesz elszakított területeken működő szövetségeseiben, és bár nem tud versenyezni a kormányoldal rendelkezésére álló erőforrásokkal és a Kubatov-listákkal, de segít azoknak, akik a Jobbikra szavaznak. A Jobbik arra kéri külhoni támogatóit, hogy levélszavazatukat ne bízzák se a postára, se az ottani Fidesszel szövetséges pártokra, de még a külképviseletekre se, hanem vegyék fel a kapcsolatot a Jobbikkal honlapján, Facebook-oldalán, illetve telefonon, és a párt majd gondoskodik voksaik elszállításáról – mondta az ellenzéki politikus.

Szávay István szerint a levélszavazás jelenlegi formájában nem jó, számos visszaélésre nyújt lehetőséget.

Előfordulhat, hogy két, Nyugat-Európában élő magyar fiatal közül az erdélyi kényelmesen szavazhat levélben, míg a magyarországi lakóhellyel rendelkezőnek ehhez akár több száz kilométert is kell utaznia, hogy egy külképviseleten leadhassa voksát. A Jobbik 2022-re megteremti az elektronikus szavazás lehetőségét – mondta a párt szakpolitikusa.

További probléma, hogy a levélszavazás visszaélésre, csalásra ad lehetőséget, hiszen a regisztráció 10 évig érvényes, ha pedig a külhoni magyar él szavazati joggal, újabb tíz évre meghosszabbítja az érvényességet. Ám, ha időközben a jogosult meghal, és erről senki nem értesíti a magyar államot, lehetővé válik a visszaélés. Csakúgy mint azzal, hogy a levélszavazáshoz szükséges csomagot nem csak a lakcímre lehet kérni, továbbá hogy a regisztráció során nem lehet ellenőrizni a személyazonosságot – fejtette ki Szávay István.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: a Fidesz gyűlöletpolitikája a határon túl is mérgez. Az a párt, amelyik egykor szeretetről és összefogásról beszélt, ma már ugyanúgy szembefordítja egymással a magyarokat, mint Gyurcsány Ferenc. A Fidesz a kormányváltást akarók ellen hergeli a határon túliakat – mondta a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke.

Szávay István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tisztában vannak azzal, hogy egyesekben kérdéseket vethet fel a határon túliak kettős állampolgársága és szavazati joga, ám a Jobbik mindig is támogatta ezt és elítéli Gyurcsány Ferenc felelőtlen és gyalázatos politikáját, mellyel egymás ellen fordítja a magyarországi és a külhoni magyarságot. A Jobbik ugyanakkor határozottan fel fog lépni az állampolgársági biznisz ellen április 8-a után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.