A Kúria elutasította Czeglédyt, börtönben marad

A politikus alkotmányjogi panasszal fordulhat majd az Alkotmánybírósághoz.

Molnár Richárd
2018. 03. 08. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította Czeglédy Csaba felülvizsgálati kérelmét a Kúria, amelyet a szombathelyi politikus és független országgyűlésiképviselő-jelölt azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság múlt pénteken felfüggesztette a mentelmi jogát, és kizárta a további jogorvoslati lehetőséget. Erre Polt Péter legfőbb ügyész kérte a testületet, miután Czeglédyt egy nappal előtte szabadlábra helyezték nyolc és fél hónapja tartó előzetes letartóztatásából.

A politikust bűnszervezetben elkövetett, nagy értékű költségvetési csalással gyanúsították meg, múlt héten pedig újabb gyanúval, gazdasági csalással bővült a kör. Polt az új gyanúsításra is hivatkozott, amikor a mentelmi jog felfüggesztésére kérte az NVB-t. Pedig a testület korábban jóváhagyta az ötszáz támogatói aláírás összegyűjtésével képviselőjelöltté váló Czeglédy mentelmi státusát.

A Kúria mai döntését azzal indokolta, hogy bár a választási eljárási törvény szerint minden NVB-döntés ellen jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál, Czeglédyre képviselőjelöltként az országgyűlési törvény vonatkozik. Vagyis jelöltként a politikusra ugyanaz a szabályozás vonatkozik, mint a megválasztott képviselőkre, tehát a mentelmi jogának felfüggesztése ellen nincs jogorvoslat. A különbség az, hogy esetében nem az Országgyűlés mentelmi bizottsága, hanem az NVB járhat el. A Kúria szerint nincs hatásköre ahhoz, hogy kivizsgálja az alaptörvényben garantált jogorvoslati jog sérülését, ezért Czeglédy alkotmányjogi panasszal fordulhat majd az Alkotmánybírósághoz.

Czeglédy a Szegedi Járásbíróság hétfői döntése nyomán jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.