A látszat sem számít: fél nap alatt letudták a 12 milliárdos tendert

Hónapokig tart felkészülni egy közbeszerzésre, a pénteken kiírt állami tendert viszont pár óra alatt letarolta néhány jól értesült cég.

MN
2018. 03. 11. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa közbeszerzési eljárást hirdetett meg március 9-én, délután az állam: összesen 12 milliárd forintra pályázhattak azok a mikro- illetve kis- és közepes vállalatok, amelyek értesültek a megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogram (KKV energiahitel) újraindításáról – értesült a G7 gazdasági portál.

A közbeszerzési kiírás megismerésére, a szükséges dokumentumok beszerzésére, és az egész pályázat megírására kevesebb mint egy napjuk volt a vállalkozóknak. Normális esetben egy ilyen pályázatra a felkészülés hónapokat vesz igénybe.

Ha valaki azt gondolná, hogy senki sem indult a tenderen, csalódnia kell. A kis és közepes magyar cégek olyan felkészült menedzsmenttel rendelkeznek, hogy felfedezték a pályázati kiírást, elvégezték a hónapokig tartó munkát, és beszerezték a szükséges igazolásokat, mindezt néhány óra alatt.

A péntek délután meghirdetett 12 milliárd forintos keretösszegre annyian pályáztak, hogy szombat reggelre túl is igényelték a rendelkezésre álló keretet, és az állam felfüggesztette az uniós pályázatot.

Az uniós támogatásokra szakosodott tanácsadó cégek azt mondták a lapnak, hogy még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött közbeszerzési eljárás.

„A magyar kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárd forintot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről”

– mondta a G7 egyik, névtelenül nyilatkozó forrása. Szerinte az Európai Unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak az ellenőrzését aligha állná ki ez a projekt. A portál úgy tudja, még egyes bankok sem hallottak a pályázat megnyitásáról. Konkrétabban: az uniós pályázatban részt vevő konzorcium négy tagja, a Takarékbank, a B3 Takarékszövetkezet, az FHB Bank és a Budapest Bank közül kettőnek fogalma sem volt arról, hogy egy napra ismét meghirdetik a programot. Ezzel szemben valakik nagyon jól értesültek lehettek.

A kis és közepes cégeknek meghirdetett, megújuló energiás beruházásokat támogató hitelprogramot a magyar állam a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül hirdette meg, még 2016 decemberében, eredetileg 30 milliárd forintos kerettel. A tenderen 1 millió és 1 milliárd forint közötti hitelösszegre lehetett pályázni.

Beszédes, hogy tavaly fél év kellett ahhoz, hogy a 30 milliárdos keretet túligényeljék a cégek, most azonban egy nap alatt sikerült a titokzatos magyar vállalkozóknak túligényelni a 12 milliárd forint forrást. Amikor nyilvános lesz az eredmény, a nyertes cégekről is értesülhetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.