Ajánlásokkal csalhattak Békés megyében

Az NVB szerint visszaéltek a választók adataival.

MTI
2018. 03. 07. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajánlásokat érvénytelenített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület – megváltoztatva az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) elsőfokú határozatait – két Békés megyei jelölt nyilvántartásba vételét megtagadta, mert a döntéssel 500 alá csökkent a rájuk adott érvényes ajánlások száma.

Az NVB azért döntött így – egyhangúlag – több kifogás nyomán, mert úgy látták, hogy az ajánlások során visszaélhettek a választópolgárok személyes adataival, másolhatták azokat. A testület korábban még nem döntött ajánlások érvénytelenítése mellett.

A két eset a Békés megyei, orosházi székhelyű 4-es számú egyéni választókerületben történt, a Szegényekért Párt és a Családok Pártja egy-egy jelöltjét érintette. Az NVB azt is eldöntötte, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

A testület szerint a visszaélésekre egyebek mellett az utal, hogy több párt ívén azonos sorrendben követik egymást az ajánlások, úgy, hogy a hibás adatok is ugyanúgy ismétlődnek.

Az NVB szerdán a választásra utolsóként nyilvántartásba vette a Szabad Választók Pártját – bár ennek nincs törvényes akadálya, a párt már jelöltet és így országos listát sem tud állítani az április 8-ai választásra, hiszen az ajánlások gyűjtésének határideje hétfőn lejárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.