Akár 49 jelölt is indulhat az orosházi választókerületben

A Jobbik szerint szabálytalanul másoltak támogatói íveket, mégis nyilvántartásba vették a jelölteket.

MN
2018. 03. 03. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Békés megye 4. számú választókerületében nem kevesebben, mint negyvenkilencen jelezték eddig indulási szándékukat a 2018. évi országgyűlési választásokra” – áll a Jobbik közleményében. A párt szerint eddig 27 induló – a választás.hu adatai szerint további öt jelöltet elutasítottak – adta le a szükséges ajánlásokat, és ezek közt is több csalásra utaló körülmény merült fel.

A Jobbik választási bizottsági delegáltjának tűnt fel az adatokkal való visszaélés gyanúja, mivel egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Az is feltűnő volt, hogy a több lapon is szereplő, ugyan azon névvel és adatokkal megjelölt személynél teljesen eltérő az aláírás – illetve semmilyen formában nem egyezik a másik lapon, ugyanazon névnél és adatnál szereplő aláírással.

A párt bizottsági delegáltja jegyzőkönyveztette észrevételeit, és nem szavazta meg az általa aggályosnak tartott ajánlásokat leadó pártok képviselőinek nyilvántartásba vételét, amihez az MSZP delegáltja is csatlakozott. Mivel azonban a választási bizottság három tagja nem talált semmi kivetnivalót az ügyben, nyilvántartásba vették a jelölteket.

Az esettel kapcsolatban Szabó Ervin jobbikos képviselőjelölt közölte, a nyugtalanító körülmények miatt fellebbeznek, és hétfőig jogi lépéseket tesznek. Emellett közokirat-hamisítás és választási csalás alapos gyanúja miatt megteszik a feljelentést ismeretlen tettes ellen.

„Egyébként könnyűszerrel ki lehetne deríteni a rendszeradatok alapján, hogy egyes állampolgárok mely jelöltekre tettek ajánlást, és ez alapján átnézni az ajánlóíveket, de a választási iroda nem adja ki a bizottsági delegáltaknak az erre irányuló adatokat. Joggal feltételezhető az is, hogy azért van közel ötven induló, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelölttől, Szabó Ervintől vegyenek el szavazatokat. A kiugró számú induló hátterében gyaníthatóan a Fidesz áll” – írja a Jobbik Békés megyei közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.