Az LMP-n múlik Kunhalmi Ágnes győzelme

Ha Kassai Dániel nem lép vissza, a győztes egészen biztosan a fideszes jelölt lesz.

MN
2018. 03. 06. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki győzelem a XVIII. kerületben az LMP-n múlhat – írja a Hír TV a Közös Ország Mozgalom felmérésére hivatkozva. Mint megjegyzi, az LMP visszalépése elegendő lehet Kunhalmi Ágnes nyerő pozíciójához. A felmérés letisztult képet mutat, a legnépszerűbb Kucsák László fideszes parlamenti képviselő a maga 34 százalékával. 30 százalékon áll az MSZP–Párbeszéd jelöltje. Mellettük feleakkora támogatottsággal bír az LMP-s Kassai Dániel és a jobbikos Makai Tibor. És csupán 3 százalék szavazna az Együtt színeiben induló Mérő Péterre és a Momentum képviselőjelöltjére, Nagy Károlyra.

Egyedül Kunhalminak lehet esélye megnyerni a körzetet, ha a javára a többi jelölt visszalép. Érdemes átgondolni, hiszen az előző szavazás alkalmával Kunhalmi csupán 56 szavazattal kapott kevesebbet, mint a Fidesz jelöltje. Ha Kassai Dániel nem lép vissza, a győztes egészen biztosan a fideszes jelölt lesz.

A szakértők úgy gondolják, a 15-ös választókerület mostani erőviszonyai nemigen módosultak az előző választás óta. Kucsák és Kunhalmi 2014-ben is kiemelkedett a mezőnyből. Előbbi valamivel nagyobb népszerűségnek örvend, mivel az ellenzéki szavazatok többfelé szálazódtak.

A pártlistás voksokat nézve a Fidesz–KDNP-nél statisztikai hibahatáron belüli az előző választáshoz képest a negatív elmozdulás, az akkori baloldali összefogás utódainál (MSZP–P, DK, Együtt) viszont nagyobb a kollektív veszteség. Az MSZP a második helyen áll, a Jobbik támogatottsága hibahatáron belül, de fölfelé mozdult, az LMP-é még inkább.

A XVIII. kerületben a megkérdezettek 58 százaléka kormányváltást szeretne, és 26 százalék marasztalná a jelenlegi kormányt. A közpénzek felhasználásában 14 százalék lát mindössze javulást. 40 százalék gondolja úgy, hogy Magyarország az elmúlt egy évben rosszabbul teljesít, javulást 24 százalék tapasztalt.

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 2. és február 20. között zajlott le, a részletes elemzést ide kattintva találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.