Az NVB elutasította a Momentum Kósa Lajos kampányvideója miatti kifogását

Nem a jelöltségéhez gyűjtött ajánlásokat Kósa Lajos, ez az NVB szerint jogszerű.

MN
2018. 03. 12. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a Kósa Lajos fidesz–KDNP-s képviselőjelölt kampányvideója miatt benyújtott kifogást – írta az MTI.

A Momentum Mozgalom azért nyújtott be kifogást a bizottsághoz, mert Kósa Lajos kampányvideójában több aláírásgyűjtési jelenet látható, ám a jelölt – a látszattal ellentétben – nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti. A Fidesz támogató ívét íratja alá emberekkel, és arra is felhívja az egyik választópolgár figyelmét, hogy az életkorát is írja oda. A videó érintett része 1 perc 20 másodperctől látható.

A Momentum ezt megtévesztőnek tartja, a választópolgárokat elbizonytalanítja, sérti a tisztességes választás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az NVB a kifogást egyhangú döntéssel elutasította. A bizottság arra hivatkozott: nem vitatható, hogy a felvétel bizonyos részén a tárca nélküli miniszter valóban ajánlóívről beszél, de a videó egészének megtekintéséből egyértelmű, hogy támogatói aláírásgyűjtői ívre kéri az aláírásokat, és a felvétel végén külön is hangsúlyozza, hogy támogatókat gyűjtenek. Mindezeken túl Kósa Lajos a videót március 4-én tette közzé, akkor, amikor már 12 napja leadta ajánlásait a választási irodának.

Az NVB szerint jogsértő viszont az a plakát, amely – a készítő, illetve a készíttető feltüntetése nélkül – azt állította, hogy az Együtt V. kerületi jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok 15 ezer bevándorlót akarnak beköltöztetni. A kifogást első fokon az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, az NVB azonban 3-3 szavazattal, az elnök Patyi András döntő voksával megállapította, hogy a plakát azonosító nélküli kihelyezése jogszabálysértő volt.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.