Csak jövőre lesz ingyenes bárányhimlőoltás

Nem siette el a döntést a kormány.

Hutter Marianna
2018. 03. 08. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év elejétől, tehát 2019. január elsejétől lesz ingyenes és kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás – erről beszélt lapunk kérdésére Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

Úgy tűnik, a döntést nem könnyen hozta meg a kabinet, ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszter már tavaly január elején is arról beszélt, nyitott a megoldásra a kormány. Hogy miért késlekedtek ennyit, érthetetlen, hiszen éppen az Emberi Erőforrások Minisztériuma hívta fel a figyelmet korábbi válaszában arra: egy 2017-es hazai elemzés rámutat, hogy az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Vagyis az oltás ingyenessé és kötelezővé tételével a kormány nemcsak a szülők anyagi terhein könnyít, hanem a gazdaságnak is kedvez. Mint korábban lapunk megírta, az oltásnak azért is van jelentősége, mert – bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés – immunhiányos csecsemőknél életveszélyes is lehet. Aki pedig felnőttkorban fertőződik meg, annál a betegség lefolyása sokkal súlyosabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.