Egy felsődobszai gát alapozta meg a Mészáros-birodalmat

Az Index Mészáros Lőrinc első millióinak nyomába eredt, és furcsa közbeszerzéseket talált.

MN
2018. 03. 12. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Borsod megyei község, Felsődobsza árvízvédelmi beruházása volt az első közbeszerzés, amelyet a ma a leggazdagabb magyarok közt jegyzett Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. elnyert: 2011 októberében a Colas Zrt. konzorciumi partnereként 486 milliós ajánlattal nyert. A legolcsóbb ajánlat 318 milliós volt, de úgy intézték a kiírást, hogy Mészáros és társa nyerjen – írja az Index a Mészáros-érdekeltségek első milliói után kutató cikkében.

A közbeszerzést eleve harmadszor írták ki a gátra, az első két tendert visszavonták. A harmadik kiírás már a fideszesként megválasztott új polgármester nevéhez fűződik. Összesen öt céget zártak ki a pályázók közül, mert a kiírásban az szerepel, hogy télen nem lehet munkálatokat végezni, ők viszont ebben az időszakban íróasztal mellett tervezési munkákat csináltak volna.

Annak a titka, hogy a Mészáros és Mészáros drágább ajánlattal is nyerhetett, a sajátos értékelési rendszer volt: a közbeszerzésen az ár csak 44 százalékot számított, a jótállás és a vállalt kötbér mértéke 22-22-t, a kitűzöttnél korábbra vállalt teljesítési határidő 12 százalékot. Mészárosék a szerződésben: 

A fentiek összességében fontosabbak voltak az elbíráláskor, mint az ár. Felsődobsza önkormányzatától az Index hiába kérte ki a közgyűlési jegyzőkönyveket, azok kiadását különféle indokokkal halogatják. A 2010-ig hivatalban lévő polgármester azt mondta: dühös lett, amikor megtudta, hogy az ország másik felén lévő cég kapta a munkát, hiszen az ő környékükön is vannak vállalkozók. További részletek Mészárosék első közbeszerzéseiről itt olvashatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.