Egymást érő ünnepi rendezvények

Pártesemények, két békemenet, egy tüntetés – a kormányfő a Kossuth téren mond beszédet.

Ambrus Vilmos
2018. 03. 15. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte mindenféle tömegrendezvényből lesz legalább egy a március 15-ei nemzeti ünnepen a fővárosban. Az állami ünnepség mellett békemenetet tartanak a kormánypárti „civilek” és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ünnepi megemlékezésekre hívnak az ellenzéki pártok, a diákok tüntetni fognak, a családoknak pedig a budai Várban kínálnak programokat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Mint minden nemzeti ünnepünkön, március 15-én is a nemzeti lobogó felvonásával indulnak az események, reggel 9 órakor, a Kossuth téren. Az ünnepélyes zászlófelvonáson részt vesz Áder János köztársasági elnök. A 14 órakor ugyanitt kezdődő állami ünnepség szónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz. A hivatalos indoklás szerint azért a Parlament előtt tartják idén a központi ünnepséget, mert a Múzeumkertet felújítják. Szintén a Kossuth térre fut be a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF, CÖKA) által szervezett békemenet; a kormánypárti vonulók a Bem térről indulnak, ahol előtte az ilyenkor menetrendszerűen érkező lengyel elvbarátaikkal tartanak megemlékezést.

Az ellenzéki pártok közül az LMP 12 órára várja híveit a Benczúr Hotelben tartandó ünnepségükre, ahol a párt két társelnöke beszél majd. Ugyancsak délben indul a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által meghirdetett békemenet; a viccpárti demonstrálók az Oktogonon gyülekeznek. A Jobbik 15 órától a Batthyány-örökmécsesnél tart ünnepi megemlékezést; a rendezvény fő szónoka Vona Gábor pártelnök. A baloldali pártok az MSZP–Párbeszéd rendezvényén emlékeznek a forradalomra, 15 órától, a Fővám téren, ahol a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt is jelen lesz. Az ünnepi beszédet Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mondja. Jut egy tüntetés is március 15-ére: az Operánál 17 órától a Független Diákparlament szervezésében demonstrálnak a diákok. Egész napos programok – történelmi bemutatók, vetélkedők, ételkóstolók, népzene, térzene – várják a családokat a budai Várban 10–18 óra között.

Budapesten az ünnepi rendezvények miatt lezárásokra és forgalomkorlátozásokra kell számítani. Egész napra lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat, reggel 8 órától 23 óráig az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között. A részletes forgalomkorlátozások a www.police.hu oldalon, Március 15. menüpont alatt tekinthetők meg.

A forradalom és szabadságharc emléknapján országszerte, a Kárpát-medencében és a világ más országaiban is lesznek ünnepségek: Erdélyben és a Felvidéken ugyanúgy megemlékeznek március 15-éről, mint például Oslóban és San Diegóban, Berlinben és Clevelandben, Genfben és Los Angelesben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.