Éjfélig dönteni kell a jelöltek nyilvántartásba vételéről

A 106 testületnek az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia.

MN
2018. 03. 09. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek éjfélig kell dönteniük az egyéni választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 106 testületnek az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia, illetve rögzítenie az informatikai rendszerben – írja az MTI.

A választási irodák a háromezer bejelentett jelölt közül eddig mintegy 1500-at vettek hivatalos nyilvántartásba, és több mint 700 nyilvántartásba vételét tagadták meg.

Az egyéni jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akik összegyűjtöttek 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.

Az a párt állíthat listát, azaz szerepelhet a második szavazólapon, amelyiknek sikerül indítania – a fővárosban és legalább kilenc megyében – 27 egyéni jelöltet. Így a választási bizottságok péntek éjfélig meghozott döntései alapján dől el, hány párt szerepelhet a listás szavazólapon. Az NVI-nek a keddi határidő lejártáig 40 országos pártlistát jelentettek be, ám az ellenőrzések után ez a szám minden bizonnyal csökkenni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.