Elítélték a magát migránsnak kiadó újságírót

Az Index újságírója kirgiz állampolgárnak mondta magát, hogy tudósíthasson.

MN
2018. 03. 06. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrovásban részesítette, illetve a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt a Győri Törvényszék egy keddi jogerős ítélettel. Az Index újságírója ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert 2015 augusztusában riportkészítés közben kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határrendészet munkatársainak. Nem leplezte magát, így tudósított az előállításáról, a röszkei átmeneti táborról, a buszútról és a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri udvaráról.

Nyilas Gergely Győrben írt alá egy fejléc és egyedi azonosító nélküli papírt, amellyel a menekültügyi hatóság nyilvántartásba vette a fiktív kirgiz férfi menedékkérelmét. A hatóság félrevezetésével és okirat-hamisítással vádolják.

Mint az Index cikke megjegyzi, kollégájuk nem öncélúan adta ki magát kirgiznek. Azzal magyarázzák a lépését, hogy a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a menekültügyi hatóság, hogy figyelemmel lehessen kísérni a tábori körülményeket és az idegenrendészeti eljárás menetét, holott az a nyilvánosságra tartozó információ volt. Az Index újságírója azzal érvelt, hogy a sajtótörvény értelmében nem lehet felelősségre vonni olyan jogsértésért, amelynek elkövetése nélkül lehetetlen lett volna megszerezni a közérdekű információt.

Nyilas Gergely panaszt emelt a Győri Nyomozó Ügyészségnek a nyomozást megszüntető, őt megrovásban részesítő határozata ellen, ezért az ügy a bíróságon folytatódott. Szintén megrovásban részesítette 2016 novemberében az első fokon eljáró Győri Járásbíróság, valamint 13 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítéletből az derül ki, hogy noha az újságírónak abban igaza volt, hogy a sajtótörvényre hivatkozott, ám Győrben már felesleges volt kirgiznek kiadnia magát, hiszen addigra minden fontos információ a birtokában volt.

Szerinte viszont nem tudhatta, hogy a nem hivatalos papír alapján később hivatalos irat is készül, de a bíróság az ügyészségnek adott igazat. A Győri Törvényszékhez fellebbezés után került az ügy. Kedd reggel kihirdetett ítéletében a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az újságíró a köz érdekét szolgálta.

Az újságíró szerint ha hasonló ügyben másképp nem lehetne információhoz jutni, most sem járna el másképp. Az ügy érdekessége a lap szerint, hogy a sajtótörvény érintett szakasza által nyújtott elvi védelem először lett letesztelve büntetőeljárásban. Nyilas Gergely és ügyvédje a Kúriától kér felülvizsgálatot, de ha kell, az Alkotmánybíróságon, sőt az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keres jogorvoslatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.