Ellentmondásos szavazatbecslések azonos adatok alapján Szekszárdon

Tolna megye 1. számú választókerületében az egyik mérés az MSZP, a másik az LMP jelöltjét tartja esélyesebbnek.

MN
2018. 03. 06. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonos közvélemény-kutatási adatok, de más módszertani feldolgozás következtében különböző adatokat hoztak nyilvánosságra a szekszárdi választókerületre vonatkozóan.

A Hír TV ismertette a Közös Ország Mozgalom kutatását, amely szerint a Fidesz–KDNP jelöltje vezet a szekszárdi választókerületben, és egyetlen ellenzékinek sincs esélye önállóan. A választásbecslés szerint Harangozó Tamás valamivel jobban áll, mint a jobbikos Szabó Balázs és az LMP-s Hadházy Ákos. A pontos erősorrend a Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom szerint ez:

1. Horváth István (Fidesz–KDNP) 50%

2. Harangozó Tamás (MSZP) 19%

3. Szabó Balázs (Jobbik) 16%

4. Hadházy Ákos (LMP) 14%

5. Rácz Norbert (Momentum) 1%

Vagyis a 2018. március 4-én nyilvánosságra került adatok alapján ez az eredmény alakult volna ki egy, a napokban megrendezett voksolás eredményeként Tolna megye 1. számú választókerületében.

Ezzel szemben a Sanyó Ádám informatikus, technikai író és adatfeldolgozási specialista által működtetett Taktikaiszavazás.hu oldal 2018. március 5-ei mandátumbecslése merőben más szavazatarányokat mutatott ki:

1. Horváth István (Fidesz–KDNP) 40,2%

2. Hadházy Ákos (LMP) 38,2%

3. Szabó Balázs (Jobbik) 12,0%

4. Harangozó Tamás (MSZP–Párbeszéd) 6,0%

E becslés már azt tartalmazza, hogy nem indul a választókerületben a Momentum jelöltje (2,1%) és az Együtté sem (1,5%).

Mindkét szavazatbecslés módszertana azonos adatbázisra épül. A Közös Ország Mozgalom módszertani ismertetőjében azt írják, hogy az adatfelvételük 2018. február 8. és február 24. között – tehát még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt – zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett ember személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. Az így kapott adatokat egyéb szempontok szerint súlyozták.

A Taktikaiszavazó.hu oldal szintén a Közös Ország Mozgalom adatait használta, de az Együtt mandátumkalkulátorának segítségével, illetve demográfiai és szociológiai szempontok figyelembe vételével korrigálta azokat.

Az előbbi becslést ugyancsak ismertető Index cikke arra is utal, hogy eddig nem dőlt el, melyik ellenzéki jelölt melyiknek a javára lép vissza. A fenti becslések biztosan nem könnyítik meg a döntésüket, ahogyan a szavazókét sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.