Elutasították, hogy Kunhalmiék összevessék a Fidesz és a Lévai-párt ajánlásait

Az MSZP-s politikus arra lett volna kíváncsi, egyeznek-e az ajánlások és gyanúsak-e az aláírások.

MN
2018. 03. 20. 5:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a XVIII. kerületi jegyző, a helyi választási iroda vezetője, hogy Kunhalmi Ágnesék átnézzék a Fidesz és a Lévai Katalin vezette Lendülettel Magyarországért párt ajánlásait – írja az Index. Az MSZP-s politikus arra lett volna kíváncsi, van-e olyan egyezőség az íveken, mint több másik kerületben.

Kunhalmi delegáltja kezdeményezte a helyi választási irodánál, hogy átvizsgálhassa a fideszes Kucsák László, illetve Földényi György ajánlásait, ám a jegyző elutasította. Molnár Ildikó ezt megerősítette a portálnak, és azzal indokolta, hogy a választási iroda és a választási bizottság ajánlással kapcsolatos feladatai már lezárultak. Erről Kunhalmi delegáltját is tájékoztatta.

A jegyző egy NVB-iránymutatásra hivatkozott, miszerint „az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi. A választási bizottság tagja csak a bizottság döntése alapján végezhet önállóan ellenőrzési feladatot, illetve tekinthet be a technikai nyilvántartásba”. Mivel a választási bizottság ilyen döntést nem hozott, így a választási iroda nem adja oda az íveket megtekintésre.

Kunhalmi az Indexnek erre azt mondta, hogy a bizottság szerdai ülésén kezdeményezik, hogy átnézhessék a papírokat.

A kerületben korábban az LMP-s Kassai Dániel tett feljelentést, miután azt találta, hogy nyolc párt élt vissza a nevével, adataival, és hamisította meg az aláírását. A jegyző megerősítette a portálnak, hogy a rendőrség több párt ajánlásait lefoglalta, a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívei azonban a hivatalban vannak.

Az ügy előzménye, hogy Zuglóban gyanús egyezőségeket találtak a fideszes jelölt, illetve Lévai Katalin ajánlásain, több kerületben is elkezdték vizsgálni, történt-e eddig fel nem fedezett összejátszás. Erzsébetvárosban múlt héten azt találta a DK-s Oláh Lajos delegáltja, hogy legalább 341 ajánlás egyezik a Fidesz, illetve a Lendülettel párt papírjain – csak éppen az aláírások eltérők. Zuglóban, illetve Erzsébetvárosban is elindult a nyomozás, a rendőrség lefoglalta az ajánlóíveket.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Csepelt és Soroksárt magában foglaló budapesti 17. választókerületben 45-ből 23 párt ajánlóívein bukkantak elhunytak személyes adataira. Ez egyértelműen csalásra utal, a választási bizottság hétfő esti határozatával meg is tette a feljelentést a BRFK felé, választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.