Évek óta nyomoznak Simonka György cége után

A több száz milliós költségvetési csalás ügyében 2014 óta vizsgálódnak. A fideszes képviselőt védi a mentelmi joga.

MN
2018. 03. 12. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek mellett a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségében lévő Magyar Termés TÉSZ Kft. támogatásait is vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség – írja a Népszava. Az ügy részletei egy rágalmazási perben derültek ki: Simonka tett feljelentést Bod Tamás, az Együtt Békés megyei képviselőjelöltje ellen, így a bíróságon a bizonyítás során kerültek elő az eljárásról szóló adatok.

Az ügy évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megvizsgálta a Tóth Szilveszter résztulajdonában álló Paprikakert TÉSZ Kft., valamint a Simonka tulajdonában is lévő Magyar Termés TÉSZ Kft. gazdálkodását. Az ellenőrök mindkét cég esetében visszaéléseket találtak a társaságok által igénybe vett támogatásokkal kapcsolatban. A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodája feljelentést is tett az ügyben, a nyomozást majdnem négy éve, 2014. július 14-én rendelték el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az ügy jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészségnél van, és hivatalosan Tóth Szilveszter és társai ellen folyik az eljárás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt. Simonka György esetében azt vizsgálják, hogy a politikusnak milyen szerepe volt a céggel kapcsolatos ügyletekben. A politikust eddig nem hallgatták ki gyanúsítottként, de erre egyébként nem is lenne lehetőség, hiszen országgyűlési képviselőként védi a mentelmi joga. Simonka az áprilisi választáson is újra indul Békés megye 4-es körzetében.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly nyári tájékoztatása szerint a jelenleg már felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. 973 millió forintos kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének. A költségvetési pénzek kapcsán tévedésbe ejtés, illetve valótlan tartalmú nyilatkozatok miatt folyik a nyomozás, tizennégy személyt gyanúsítottként hallgattak ki, és két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek – írta akkor a legfőbb ügyész, aki egyben azt is megjegyezte, hogy az okozott kárt nem térítették meg.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.