Gulyás Gergely: Valószínűtlen a Fidesz kétharmada

Azzal indokolta, hogy az ellenzéki jelöltek között van koordináció, lesznek visszalépések, és már két ciklus óta kormányoznak.

MN
2018. 03. 09. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha meglepte a hódmezővásárhelyi vereség Gulyás Gergelyt, mert a Fidesz–KDNP reménykedett abban, hogy a jelöltjük nyer, de „a demokrácia természetes velejárója, hogy néha ellenzéki jelölt nyer” – erről a Heteknek adott interjúban beszélt a Fidesz frakcióvezetője. A politikus a 2018-as választás végkimeneteléről azt mondta, valószínűtlennek tartja a kétharmados Fidesz győzelmét.

„Az ellenzéki jelöltek között van koordináció, lesznek visszalépések és két ciklus óta mi kormányzunk” – fűzte hozzá.

A hódmezővásárhelyi fiaskó kapcsán azt mondta: „most újra tudatosíthatjuk: nincs lefutott választás. Így kell készülni az országgyűlési választásokra is. Ha valaki egy választásról azt gondolja, hogy már megnyerte, akkor azt jó eséllyel el fogja veszíteni. Nekünk ebbe a hibába nem szabad beleesnünk. E tekintetben Hódmezővásárhely még segítség is volt a kampányunk számára”.

Gulyás szerint a vereség egész biztosan mozgósítja a Fidesz-tábort. Hozzátette, hogy ő is ezt tapasztalja, és más egyéni választókerületi jelöltek is beszámolnak arról, hogy már a hódmezővásárhelyi választás másnapján számtalan megkeresés érkezett a Fidesz-szimpatizánsok részéről, hogy mit tegyenek, miben tudnak segíteni, hogyan járulhatnak hozzá a Fidesz-kampány sikeréhez. 

A frakcióvezető az MSZP–Párbeszéd pártszövetség 10 százalékos küszöbmegugrására tett kísérletét hazárdjátéknak nevezte: „elképzelhető, hogy átlépik végül a közös lista miatt önmaguknak felemelt küszöböt, de ez nem bátorság, hanem vakmerőség a részükről”.

A közvélemény-kutatások megbízhatósága kétséges Gulyás Gergely szerint: „Ilyen közel a választásokhoz a közvélemény-kutatások értelmezése könnyen politikai célok szolgálatába állítható. Valamelyik nap az egyik kutatócég a Fidesz zuhanásáról közölt eszmefuttatást, miközben a mérése szerint a pártválasztók 48 százaléka ránk szavazna. Ez 3 százalékkal több, mint amilyen arányban 2014-ben támogattak bennünket. Mi jelentené ebben az esetben a példátlan zuhanást?”– tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője.

A Hetek kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, hogyan lehetséges szerinte egy „migrációmentes övezetbe” 1300 menekültet befogadni. Szerinte „egyetlen bevándorlót sem fogadtunk be”. A politikus úgy vélte, „az egész bevándorlási válság abból indult ki, hogy az Európai Unió és számos tagállam politikai vezetése nem tett különbséget menekült és migráns között. Mi mindig is azt mondtuk, hogy mi egyetlen egy bevándorlót sem akarunk befogadni, de humanitárius kötelezettségeinknek eleget teszünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.