Gyerekekkel kampányolt: megbírságolta Orbán Viktort az NVB

A miniszterelnöknek 345 ezer forintos büntetést kell fizetnie.

MN
2018. 03. 29. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, amiért gyerekek körében kampányolt a szüleik hozzájárulása nélkül – írja az Index. Az NVB az ügy miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

A Mérce beszámolója szerint a testület 13 igen és 7 nem arányban mondta ki, a miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit szabályt sértett azzal, hogy kampánytevékenységet folytatott az óvodások körében. Az NVB ezenkívül azt is megszavazta, hogy a politikusokat fejenként 345 ezer forintos bírság megfizetésére és az eseményről készült videók közösségi oldalakról való törlésére kötelezi, s eltiltja a politikusokat a további jogsértéstől.

Az NVB meglepő döntését az tette lehetővé, hogy a testület a napokban kiegészült az országos listát állító pártok jelöltjeivel, így a kormánypárti tagok kisebbségbe kerültek – teszi hozzá az Index.

Mint megírtuk, nemrég a dadi Nefelejcs óvodába látogatott el a kormányfő Czunyiné Bertalan Juditnak, a körzet fideszes képviselőjelöltjének a társaságában. A miniszterelnök kezet fogott kisiskolásokkal és óvodásokkal, majd maga köré gyűjtötte őket, hogy közös csoportkép is készüljön az apróságokkal.

Nem vitás, hogy az utóbbi időben, főleg a választási kampány miatt is feltűnően sűrűn mutatkoznak a Fidesz–KDNP politikusai iskolákban, óvodákban, úgy általában gyerekek gyűrűjében. A minap például a szülők ellenállásán bukott el egy újabb kormánypárti óvodai kampányesemény: Rétvári Bence adott volna át egy ovisportpályát Kismaroson. Az eseményt a kampányra időzítették, annak ellenére, hogy a pálya már tavaly elkészült, és az ovisok hónapok óta használják is.

Nemrég a fideszes Simonka György pólós akciójánál mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, miszerint jogsértő volt, hogy a képviselőjelölt a Facebook-oldalát hirdető pólót küldött Békés megyei óvodásoknak. Az ugyancsak fideszes László Tamás is jogot sértett, amikor narancsot és tollat osztogatott egy iskola diákjainak.

Az Orbán Viktorra kiszabott büntetés a határon túl is téma. Az osztrák Die Presse rövid, tárgyilagos cikkben tájékoztatta olvasóit az esetről, megjegyezve: ritkán fordul elő, hogy egy magyar hatóság a miniszterelnök ellenében lépjen fel.

Ugyancsak csütörtökön a Momentum Mozgalom közleményben közölte: Hoppál Péter fideszes képviselő és államtitkár óvodásokkal kampányolt, és erről a Facebookra is kitett egy képet. A Kúria egyértelmű gyakorlata szerint politikusok nem vihetik be a kampányt az óvodákba és iskolákba, a Momentum ezért kifogást nyújt be a képviselőjelölt ellen a választási bizottságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.