Hamis ajánlások miatt jelentették fel a tapolcai fideszes jelöltet

A feljelentő szerint korábbi aláírásgyűjtésekből származó adatokat másoltak az ívekre a helyi Fidesz-irodában.

MN
2018. 03. 19. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 849 esetben nem azoknak a polgároknak az aláírása szerepel a Fenyvesi Zoltán tapolcai fideszes képviselőjelölt által leadott ajánlóíveken, akiknek az adatait felvezették rájuk – állítja egy feljelentő. A Tapolcai Rendőrkapitányságnak címzett, a Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésben az áll, hogy az aláírásokat a helyi Fidesz-irodában másolta az ívekre négy ember, az adatok pedig korábbi, a rezsicsökkentés melletti, a „betelepítés” elleni aláírásgyűjtésekből származnak.

A feljelentő szerint másképp nem lett volna lehetséges, hogy Fenyvesi hétfő reggel 8.20-kor felvett a választási irodán 400 ajánlóívet, majd kedden 13:.0-kor le is adta. A feljelentő úgy számol, hogy ívenként aláírással ez 3200 ajánlást jelent 29 óra alatt, amit nem lehetett másként összeszedni, csak a korábban felvett adatok ívekre másolásával és az aláírások meghamisításával. A feljelentő azt állítja, meg is tudja nevezni a hamisítókat, ha kihallgatják.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben a választókerületi választási irodát, ahonnan azt a tájékoztatást kapta lapunk, hogy a 400 ajánlóívből csak 125 darab volt kitöltve, a többit üresen adta vissza a jelölt. Ez tehát kereken ezer ajánlást jelent. Ezeket azonban nem vizsgálta meg mind a választási iroda: az első 70 íven már megvolt a kötelező 500 (pontosabban 553) érvényes ajánlás, így abbahagyták a számlálást.

Megkerestük a Veszprém Megyei Főügyészséget is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a feljelentés március 19-én, hétfőn érkezett meg a Tapolcai Járási Ügyészséghez. A törvény szerint az ügyészségnek ettől számítva három nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön: elrendeli-e a nyomozást, elutasítja a feljelentést, feljelentéskiegészítést rendel el vagy átteszi az ügyet más hatósághoz.

A Fidesz korábban kifejezetten előírta a jelöltjeinek, hogy egy, legfeljebb két nap alatt adják le a szükséges számú – illetve annál jóval több – ajánlást, és ezt kommunikálják is Facebook-oldalukon. Az úgynevezett támogató aláírások gyűjtését ezek után is folytatni kellett, feltehetően a támogatók adatbázisának frissítése és az aktivisták mozgatása miatt. Fenyvesi is eldicsekedett vele, hogy a választókerületben elsőként adta le „a szükséges támogató ajánlások kétszeresét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.