Hatmilliárdot kérhet vissza az EU, mert nem szűrjük a vastagbélrákosokat

Már ősszel meg kellett volna kezdeni az ingyenes szűréseket, de február végéig egyetlenegyet sem végeztek el.

MN
2018. 03. 05. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatmilliárd forintot kérhet vissza az unió, mert továbbra sem indult el az országos vastagbélrákszűrési program. Az ingyenes szűréseknek már ősszel meg kellett volna kezdődniük, hogy a vállalásban megjelölt célszámot tartani tudják, de február végéig egy szűrés sem valósult meg – derül ki abból a – Hír TV birtokába került – belső levélből, amit az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Schanda Tamás küldött a tiszti főorvosi hivatalt vezető Szentes Tamásnak. A tévé beszámolója szerint Schanda a levélben lényegében keményen leteremti Szentest a közbeszerzés megakadásáért, és figyelmezteti, hogy a támogatás elveszhet a késedelem miatt.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán kitérő választ adott a Hír TV-nek annak ellenére, hogy ő is megkapta a hivatalos levelet. Az államtitkár azt mondta, tájékozódni fog a tiszti főorvosnál, hogy most éppen hányan voltak az elmúlt két hétben szűrésen. A Hír TV kérdésére, hogy információjuk szerint egyetlenegy ember szűrését sem sikerült elvégezni, azt mondta: „ez azért butaság, mert folyik a szűrés az egész országban, egyébként is”. A tévé azon kérdésére, hogy ebből a hat és fél milliárdos forrásból, ami rendelkezésre áll, valósultak-e meg a szűrések, Ónodi-Szűcs úgy reagált: „Ezt is butaságnak tartom. Meg fogjuk majd nézni, egyébként is folyik a szűrés Magyarországon, és tudniuk kell, hogy a V4-eken belül csak Magyarországon van mind a három szűrésfajta, tehát sehol máshol nincs az, ami Magyarországon megtalálható, hogy mind a méhnyakrákszűrés, mind az emlőrákszűrés, mind a vastagbélrákszűrés működik”.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy éve, amikor bejelentette a támogatott vastagbélrákszűrési programot, arról beszélt, hogy az elvesztegetett év ötszáz ember halálát jelentheti. Hazánkban évente tízezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, és ötezren meg is halnak kolorektális daganat miatt, ezzel Európában az első, világszinten pedig a negyedik helyen áll az ország a vastagbélrák miatti halálozásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.