Íme az áprilisi választások győztesei és vesztesei!

Még nem is szavaztunk, de már van, aki biztosan nyer, és olyan is, aki búcsúzik.

Katona Mariann
2018. 03. 05. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az ellenzéki pártok sem nagyon mernek jóslásokba bocsátkozni egyelőre, hogy vajon hány emberük kerülhet majd be az április 8-i választás után megalakuló új parlamentbe, ám az már most biztosan látszik az országos listáik alapján, hogy minden frakciónál lesznek változások.

A Jobbik padsorai bővülhetnek leginkább „új arcokkal”. Például abszolút befutó, vagyis a negyedik helyre került az országos listán Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, akiről tavaly derült ki, hogy nemcsak támogatja a pártot, de parlamenti képviselői mandátumra is pályázik. Őt követi a listán Varga-Damm Andrea jogász, aki leginkább a devizahiteles ügyek kapcsán vált országosan is ismertté. Bár róla egy ideje lehetett tudni, hogy a Jobbik mellé állt, most az is kiderült, hogy előkelő helyezésével szinte biztosan országgyűlési mandátumhoz is jut. Ugyancsak biztosnak tűnik a parlamenti széke Tiszavasvári polgármesterének, Fülöp Eriknek. Ő az egyike azoknak a jobbikos polgármestereknek, akiket Vona Gábor – még Novák Előd kiszorításával egy időben – alelnökként beemelt az elnökségbe, és egy ilyen poszt mellé a befutó, kilencedik hely is járt.

Szintén újoncként mutatkozhat be a parlamentben Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, aki az utóbbi időszakban igencsak előtérbe került a pártnál, ő bonyolította le például a lassan már egy éve állandó témát biztosító plakátügy kommunikációját. Jakab tizenötödik helye befutónak számít, és egy jó szereplés mandátumot hozhat a huszonharmadik helyen álló Brenner Kolomannak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docensének is.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik kevésbé örülhetnek. A Jobbiknál a nagy vesztesek között van Gyüre Csaba, aki négy évvel ezelőtt még a nyolcadik helyet kapta a listán, ezúttal azonban csak a harmincnyolcadikat, ami finoman szólva is kétséges, hogy újabb mandátumot jelent-e. Még nála is rosszabb helyzetben van a főként szociális ügyekkel foglalkozó Vágó Sebestyén, akinek korábbi huszonegyedik helye után ezúttal csak a negyvenhatodik jutott. Ők azért még izgulhatnak, hogy esetleg egyéniben mandátumot nyerve megmarad a parlamenti székük, de Kulcsár Gergely biztosan nem lesz tagja a leendő frakciónak. A politikus ugyanis egyéniben sem méreti meg magát, és a listán sem szerepel.

A szocialista párt esetében is bőven van változás a 2014-es választáshoz képest, már csak azért is, mert akkor a teljes baloldal közös listát állított, most viszont csak a Párbeszéddel sikerült ezt összehozni. A jelenlegi országgyűlési frakció mindenesetre mindenképpen bővülhet Molnár Gyula pártelnökkel, aki tisztségéből adódóan – Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt után – a második helyet kapta a listán, illetve Gurmai Zitával, aki korábban a párt brüsszeli képviselője volt. Ennek a listának köszönhetően kerülhet a parlamentbe Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője, illetve Bősz Anett, a liberálisok ügyvivője, aki lényegében Fodor Gábor helyett kapta meg ezt a lehetőséget. A nagy visszatérők között lehet Veres János egykori pénzügyminiszter, aki 2014-ben még nem volt a listán, ezúttal azonban a huszonharmadik helyet kapta meg.

Elbúcsúzik azonban a képviselőségtől Velez Árpád, Bárándy Gergely és Lukács Zoltán. Ezt ők maguk tették közzé korábban, Velez Árpád ráadásul a jelenlegi pártvezetés éles bírálata mellett jelentette be távozását. De nem lesz ott a szocialista padsorokban Harangozó Gábor sem, aki a listán nem szerepel, egyéniben pedig visszalépett az ügyvéd Magyar György javára.

A Demokratikus Koalíció listájának élbolyában nagyjából ugyanazok a nevek szerepelnek, mint négy évvel korábban. Egy jó szereplés esetén a hetedik és a nyolcadik helyről kerülhet be esetleg „új arc”: Székely Sándor, a velük szövetséges Szolidaritás vezetője, illetve Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Az LMP frakciója is vélhetően átrendeződik, rögtön a harmadik helyen ugyanis Gémesi György, a párttal szövetséges Új Kezdet vezetője áll. Bár ő már jelezte, hogy inkább Gödöllő polgármestereként folytatná a munkát, egy párttársa megkaphatja a helyét. Az előkelő ötödik hely Ungár Péteré, az LMP elnökségi tagjáé lett, de elégedett lehet Keresztes Lóránt, a párt pécsi önkormányzati képviselője is hatodik helyével.

A jelenlegi képviselőcsoport tagjai közül biztosan nem lesz ott újabb négy évig a parlamentben Sallai Róbert Benedek, aki maga jelezte, hogy felhagy ezzel a munkával, illetve Ikotity István sem éppen befutó hellyel bír. Az MSZP-ből átigazolt Demeter Márta a hetedik helyet kapta, ez egy jó szereplés esetén újra parlamenti széket jelenthet neki.

Az országos listákról bekerülő politikusok számát jelentősen befolyásolhatja természetesen, hogy az egyéni választókörzetekből hányan szereznek mandátumot, illetve a visszalépések miatt a pártok mennyi töredékszavazatról mondanak le. Ezzel azonban igen nehéz most még számolni, hiszen az egyeztetések zajlanak a témában, pláne az után, hogy az LMP is nyitott lett a tárgyalásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.