Iránytű: Sneider Tamás szorongathatja meg a Fideszt a hatvani körzetben

A választókerületi felmérés azt mutatja, hogy a bizonytalanokon és taktikai szavazókon múlik a mandátum sorsa.

MN
2018. 03. 13. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes Szabó Zsolt korábbi hatvani polgármester és a jobbikos Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke közt dőlhet el az egyéni mandátum sorsa a Heves megyei 3. választókerületben (Hatvan központtal) – derül ki az Iránytű Intézet reprezentatív, 500 fős mintán készült felméréséből. 

A választókerületi felmérés szerint azok körében, akik rendelkeztek egyértelmű preferenciával a választók 43 százaléka a Fidesz–KDNP, 34 százaléka a Jobbik jelöltjére voksolna. Tóth Norbertre, az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére 16 százalék szavazna. A felmérés eredményei összevethetők a 2014-es országgyűlési választás eredményével: akkor Szabó Zsolt 41,2 százalékot, Sneider Tamás 31 százalékot ért el, a baloldal jelöltje pedig 21,9 százalékot szerzett. 

A teljes népességen belül magas a részvételi hajlandóság, de a jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya is. A Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága jelentősen elmarad országos átlagától, a teljes népességnek mindössze 24 százaléka szavazna rá. Ez talán összefügg azzal, hogy Szabó államtitkárként kifejezetten rossz viszonyt ápol utódjával, a szintén fideszes Horváth Richárddal, konfliktusuk már az országos politika szintjét is elérte. 

A hatvani választókerületben a felmérés szerint a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület teljes népességének 16 százaléka támogatja őket, míg az MSZP jelentősen lemaradva, 7 százalékon áll. A DK-t 4, az LMP-t 2 százalék támogatja, a kisebb ellenzéki pártok nem mérhetők.

A választókerületben kiemelkedően magas, 25 százalékos a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 13 százalék. Az egyéni mandátum sorsát a bizonytalanok és titkolózók, illetve a taktikai megfontolásból átszavazók dönthetik el.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a kireszavazzunk.hu-n. 

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.