Jobbik: A GDP 6 százalékát az oktatásra kell fordítani

A legerősebb ellenzéki párt szerint gyökeres szemléletváltás kell az alapfokú oktatásban is.

MN
2018. 03. 07. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik szerint az oktatásra fordított összegeknek el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát, és a diplomás átlagszintre kell emelni a pedagógusok bérét – közölte az MTI beszámolója szerint Dúró Dóra, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés oktatásért is felelős kulturális bizottságának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, a Magyar Tudományos Akadémia elemzéséből ismét kiderült, hogy országszerte hiány tapasztalható fiatal pedagógusokból. Csupán kampányfogásnak nevezte, hogy a Klebelsberg Központ a választások előtt megpróbálja kiegészíteni a pályakezdő pedagógusok bérét. Szavai szerint nem erre lenne szükség, hanem a kérdés hosszú távú, kiszámítható és biztonságos rendezésére.

Gyökeres szemléletváltás kell az alapfokú oktatásban is – hangoztatta Dúró Dóra. Egy 21. századi munkavállalónak átlagosan hatszor-hétszer szükséges megújítania a tudását, hogy boldogulni tudjon, és ez csupán az alapkompetenciák megerősítésével lehetséges. A 15 évesek negyede funkcionális analfabéta, nem érti, amit olvas – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.