Jogsértő a földterületek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás

Európai Bíróság: a magyar szabályok akadályozzák a tőke szabad mozgását. Fazekas Sándor: Brüsszel a spekulánsok oldalára állt.

MTI
2018. 03. 06. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétes az uniós joggal azon emberek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – közölte az Európai Unió Bírósága kedden.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítéletében úgy határozott, hogy a magyar intézkedés sérti a tőke szabad mozgásának elvét.

Az ügy előzménye, hogy egy külföldiekből álló társaság – egyikük osztrák állampolgár, a többiek németországi lakhellyel rendelkeztek – magyarországi mezőgazdasági földterületek feletti haszonélvezeti jogát a magyar hatóságok kártalanítás nélkül megszüntették a nemzeti jogszabályok új rendelkezéseire hivatkozva. A magyar szabályozás előírja, hogy ilyen jog a továbbiakban csak az érintett mezőgazdasági földterület tulajdonosának közeli hozzátartozója javára létesíthető, illetve tartható fenn.

A sértettek úgy vélték, hogy ezen új rendelkezések ellentétesek a tőke szabad mozgásának elvével, ezért a határozat megszüntetését kérték a bíróságtól.

Az uniós törvényszék döntése szerint vitatott szabályozás a tőke szabad mozgásának korlátozását jelenti függetlenül attól, hogy rendelkezik-e a haszonélvezeti joguktól megfosztott emberek kártalanításáról, ugyanis a szabályozás megfosztja a más tagállamokból származókat attól, hogy továbbra is éljenek haszonélvezeti jogukkal vagy átruházzák másokra.

Mint írták, hátrányos megkülönböztetés az a követelmény is, hogy közeli hozzátartozói viszonynak kell fennállnia a haszonélvezet jogosultja és a földterület tulajdonosa között.

Magyarország azon szándékával kapcsolatban, amely meg kívánja akadályozni, hogy a mezőgazdasági földterületek tulajdonjogának megszerzését tiltó szabályozást külföldi állampolgárok és jogi személyek leplezett szerződésekkel – úgynevezett zsebszerződésekkel – megkerüljék, az uniós bíróság megállapította: a magyar szabályozás a „visszaélésszerű gyakorlat általános vélelmét\" állítja fel, ugyanis azt feltételezi, hogy mindenki, aki a tulajdonossal nem közeli hozzátartozói viszonyban áll, visszaélésszerűen jár el.

A vitatott intézkedés, amellyel Magyarország arra törekszik, hogy a termőföldeket azok számára tartsa fent, akik azokat megművelik, valamint az, hogy meg kívánja akadályozni a földek spekulatív célú megszerzését, a bíróság szerint nem mutat semmilyen kapcsolatot a célkitűzésekkel, és ennek megfelelően nem alkalmas azok elérésére.

Fazekas Sándor: Brüsszel újra a külföldi földspekulánsok oldalára állt

Az Európai Bíróság keddi döntése azt jelenti, hogy Brüsszel újra a külföldi földspekulánsok oldalára állt. Ez összhangban van Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és az MSZP nyilatkozatával, akik elvennék a földeket azoktól a gazdáktól, akik megvásárolták – jelentette ki a földművelésügyi miniszter kedden Jászberényben.

Fazekas Sándor, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, ezzel arra utalt, hogy az Európai Bíróság ítélete szerint jogsértő a mezőgazdasági földterületek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás. 

A miniszter a gazdafóruma előtt sajtótájékoztatón azt mondta: a kifogásolt törvény célja az, hogy a magyar földet ne lehessen többé külföldi spekulánsok kezére játszani, ahogy az a balliberális kormányok alatt történt. Kiemelte: a zsebszerződéseket üldözni kell, a gazdákat kijátszó szabályokat – így ezt a „haszonélvezeti konstrukciót” is – fel kell számolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.