Karácsony: a Jobbiknak kellene változtatnia álláspontján, hogy tárgyaljanak

Az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje március 15-ét alkalmasnak tartja a megállapodások bejelentésére.

MTI
2018. 03. 12. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nyitott az egyeztetésekre az ellenzéki együttműködésről, akár a Jobbikkal is leülnének tárgyalni, ám úgy látja, ehhez a Jobbiknak kellene változtatnia az álláspontján.

Karácsony Gergely az MSZP Facebook-oldalán közvetített online fogadóóráján hétfőn az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva kiemelte, a Közös Ország Mozgalom felmérésein az MSZP–Párbeszéd-szövetség jelöltjei voltak a legesélyesebb kihívók. Ezzel együtt is érdekeltek abban, hogy világos legyen, melyik jelölt hozhatja el a mandátumot – mondta.

Hangsúlyozta: az LMP-vel elkezdték az egyeztetéseket, ezek „viszonylag biztatóan alakulnak”. Az LMP ahhoz köti magát, hogy a Jobbikkal is legyen megállapodás – közölte, hozzátéve: úgy gondolja, olyan párttal nem lehet megállapodni, amelyik nem akar.

„Én nem várnék senki másra, állapodjunk meg, jelentsük ezt be akár március 15-én” – fogalmazott. Az emberek a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredménye után teljes joggal azt várják, hogy az ellenzéki pártok képesek legyenek megállapodni, és ha ez nem sikerül, „elverik a port” azon, aki erre képtelennek tűnik – tette hozzá.

Karácsony Gergely jelezte: bárkivel, így a Jobbikkal is leülne tárgyalni, a kampányfinisben már mindent érdemes megtenni azért, hogy beszélgessenek, de a Jobbik minden csatornán azt kommunikálja, hogy szóba se áll velük.

Elmondta azt is: március 15-én a Fővám téren az MSZP–Párbeszéd, a Liberálisok, az Együtt és a Demokratikus Koalíció részvételével tartandó rendezvényen egyebek mellett arról beszél majd, hogy Magyarországon „csendes forradalomra” van szükség. Szerinte kell forradalom, a szónak abban az értelmében, hogy rengeteg területen kell változtatni, mert a Fidesz az elmúlt nyolc évben nagyon sok mindent tönkretett. Úgy folytatta: számot kell vetni azzal is, az 1989-es rendszerváltás sok reményt nem teljesített be.

De a forradalomnak a békét kell elhoznia, nem arról kell szólnia, hogy gyűlöljük egymást – hangsúlyozta. Ez a békés, csendes forradalom az a kormányzás, amihez mandátumot kér – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.