Karácsony: Április 8-án végre leválthatjuk a kormányt

A teljes magyar társadalmat egy szociális, biztonságos és fejlődő Európa részeként szeretnénk látni – mondta a kormányfőjelölt.

MTI
2018. 03. 10. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az MSZP–Párbeszéd április 8-án megkapja a választók bizalmát, akkor visszavezeti Magyarországot Európába – ígérte Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten, miután találkozott Reiner Hoffmann-nal, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével.

Az MTI tudósítása szerint Karácsony Gergely a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: április 8-án a magyar választópolgárok nemcsak arról dönthetnek, hogy milyen lesz a magyar belpolitika, hanem végre leválthatják azt a kormányt, amely akadálya annak, hogy Európa magára találjon, és elinduljon az úton, ami Magyarországnak és a kelet-közép-európai régió országainak alapvető nemzeti érdeke.

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hozzátette: ha bizalmat kapnak, Magyarország hajóját visszavezetik Európába, mégpedig a szociális Európába, egy olyan másfajta Európába, amely a válságokon túl tud lépni. – A teljes magyar társadalmat egy szociális, biztonságos és fejlődő Európa részeként szeretnénk látni a következő évtizedekben – mondta.

Karácsony szerint a magyar emberek európai béreket és európai szociális biztonságot akarnak, és az a kormány, amely akadályozza ennek a kialakulását, a magyar munkavállalók, a magyar emberek érdekével szemben politizál. Kifejtette: a Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével egyetértettek abban, hogy Európának egységes bérpolitikára van szüksége. Ugyanakkor szerinte ez nem egy olyan „buta és leegyszerűsített” javaslat, mint amilyennel a Jobbik próbálja félrevezetni az embereket, hanem az egységes európai minimálbér-politikáról, az egységes munkavállalói jogokról és az európai társadalmi egységről szól.

Reiner Hoffmann arról beszélt: Európa nincs kimondottan jó állapotban, ezért fontos, hogy a tagállamok szoros együttműködésben politikai változást indítsanak el. Az embereknek látni kell a maguk életében, hogy Európa többet jelent, mint az európai közös piac, ehhez azonban egy erős szociális dimenzióra van szükség – tette hozzá. Európában lényeges béremelésre van szükség a munkavállalók számára, mert semmi értelme annak, hogy az EU-n belül a tagállamok úgy próbáljanak egymással versenyezni, hogy egyre alacsonyabb béreket fizetnek és egyre hosszabb munkaidőt követelnek meg; a munkaerőpiac részére európai játékszabályokat kell meghozni, és ehhez az európai minimálbér-szabályozás is szükséges – jelentette ki a német szakszervezeti vezető.

Megjegyezte: Berlinből nem tudja megállapítani, a jelenlegi kormány kész-e arra, hogy ezt a fajta kurzusváltást támogassa Európában, ezért rendkívül nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal érkezett Budapestre, ahol szeretne képet alkotni arról, hogy Magyarországon a választások után lehetséges lesz-e a kormányváltás.

A találkozón részt vett Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke is.

Karácsony Gergely nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kormányra kerülve beengedne-e migránsokat az országba. Arra, hogy mi a véleménye Semjén Zsolt KDNP-elnök nyilvánosságra kerülő svédországi vadászatáról, Karácsony Gergely azt mondta: Semjén Zsolt „korrupciós önvallomást” tett azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta, milyen drága hobbikat űz. Hozzátette: egy politikus esetében különösen kényes, ha ez a hobbi drágább, mint amennyit a legális fizetése lehetővé tesz, és nyilvánvaló, hogy Semjén Zsoltnak csak „lopott pénzből” lehetett pénze erre, ezért távoznia kell a magyar közéletből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.