Karácsony: Az elvándorlás miatt új nemzetpolitikára van szükség

A politikus szerint nem csak a kárpát-medencei magyarság kell hogy fontos legyen a mindenkori kormánynak.

MN
2018. 03. 09. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Magyarországról történő elvándorlás miatt új nemzetpolitikára lenne szükség. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pénteken manchesteri útjáról nyilatkozva az MTI-nek elmondta, azért van szükség új nemzetpolitikára, hogy az ország ne veszítse el végleg a kapcsolatot azokkal a családokkal, amelye külföldön dolgoznak.

Hozzátette: ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik.

Úgy véli: az új nemzetpolitika minimális feltétele az, hogy megkönnyítsék a választójog gyakorlását.

Az ellenzéki politikus szerint a külföldön élő magyar közösségek nemzeti kötődését különféle kulturális, oktatási programok támogatásával is segíteni kellene.

Nemcsak a kárpát-medencei magyarság kell hogy fontos legyen a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely úgy látja, a külföldön dolgozó magyarok többsége számára nincs biztosítva a levélben történő szavazás. Azt tapasztalják, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem érzi fontosnak, hogy korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok mégiscsak élni tudjanak.

Beszámolt róla, hogy tárgyaltak a manchesteri városvezetés külkapcsolatokért felelős helyettes vezetőjével. Azt kérték tőle, hívják fel rá a manchesteri magyarok figyelmét a helyi sajtóban, hogy március 31-ig regisztrálhatnak a voksolásra.

Hozzátette: a helyi magyar közösség képviselőivel azt is kérték a várostól, hogy biztosítsanak helyiséget kulturális programokra.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője arra emlékeztetett: kampányt indított Európa több országában, hogy a szavazáson történő regisztrációra biztassa a magyarokat.

Sikerként értékelte, hogy még tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben, valamint Edinburgh-ban, és a kormány ígérete szerint április 8-án lehet majd ezeken a konzulátusokon szavazni.

Kitért arra is, hogy Manchesterben és környékén több tízezer magyar él, és ebben a városban hozták létre a nagy-britanniai magyar orvostársaságot.

A politikusok – Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével – délután fogadóórát tartanak a helyi magyaroknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.