Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Karácsony Gergely: Nálam Gyurcsány nem lesz miniszter

Szürreális interjút adott az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Baloldali–Jobbik-kormányt el tud képzelni, de azt nem ő vezetné.

MN
2018. 03. 28. 10:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú interjút adott Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az Indexnek. Íme néhány tételmondat a beszélgetésben elhangzott közül:

– „A koalíciós kormányzás híve vagyok. Nem kell félni a sokszínűségtől és a demokratikus vitáktól.”

– „Ha le akarjuk váltani az Orbán-rezsimet, mondanunk kell arról is valamit, mit teszünk utána. Nem a káoszra kérünk mandátumot, hanem valódi kormányzásra.”

– Gyurcsány Ferenc nem lehet miniszter a Karácsony-kormányban. „Aki 2010-ben miniszteri pozícióban volt, nem kaphat helyet az általam vezetett kormányban.”

– Karácsony el tud képzelni MSZP-s minisztert a kormányban.

– Semmilyen jelét nem tapasztalja, hogy politikai maffia hálózta volna be az MSZP-t.

– „Nem gondolom, hogy az MSZP és az én politikám egy és ugyanaz, de azt látom, hogy az én másfajta baloldaliságom az MSZP bázisán nagyon erős.”

– A Jobbikot nem látja a Fidesz alternatívájának. „Kormányt váltani baloldalról lehet. Bármibe fogadok, komoly tétben is, hogy a baloldalnak összességében több mandátuma lesz, mint a Jobbiknak.”

– „A gyűlöletet, ami nap nap után mérgezi ezt az országot, a Jobbik engedte ki a palackból. Örülök, hogy Vona most próbálja visszatolni a palackba ezt a szellemet, de nem megy.”

– Ha úgy alakul, Karácsony a Jobbikkal módosítgatná a kétharmados szabályokat.

– „A Jobbikban vannak szélsőjobboldali, vállalhatatlan alakok, ezt nehéz lenne vitatni.”

– El tudja képzelni, hogy a baloldal a Jobbikkal kerül többségbe, így baloldal–Jobbik-kormány alakul. Még ezt is jobbnak tartja, mint Orbán rendszerét. Ezt azonban nem ő vagy Vona Gábor vezetné, hanem egy válságkezelő miniszterelnök.

– Úgy véli, nem szabad jobbikos jelöltre szavazni, például Tapolcán is a szocialistára kell ikszelni. „Nyilván nem dőlök a kardomba, ha Tapolcán nyer a Jobbik, egy fokkal jobb, mint a fideszes győzelem.”

– Előfordulhat, hogy MSZP–Párbeszéd-jelölt lép vissza, de nem a Jobbik javára.

– Arra tippel, hogy legalább húsz százalékot fog kapni az MSZP–Párbeszéd-lista.

– „A kormányzás minősége szempontjából szerintem a legjobb teljesítményt a Bajnai-kormány nyújtotta, Gordon pedig nem egy virtigli MSZP-s politikus volt.”

– Ha hatalomra jut, nem fenyegeti börtönnel a fideszeseket. De létrehozna egy speciális nyomozóhatóságot, egy román mintára alakított antikorrupciós ügyészséget.

– A kerítést nem bontaná le. Ugyanakkor csak akkor építette volna meg, ha nem lett volna ennél is hatékonyabb megoldása a problémára.

– „Orbán azt mondta, azt nézzük, amit tesz, ne azt, amit mond. Nekem főleg azzal van bajom, amit mondanak. Az elképesztő hazugságokkal és a gyűlöletkeltéssel. Ennek lesz vége, nem a kerítésnek.”

– „Marhaság, hogy Európa hanyatlik. De abban van igazság, hogy Európának ki kell találnia, hogyan oldja meg a menekültválságot. Szerintem a kötelező betelepítési kvóta Magyarország számára nem járható út.”

– „Meg kell emelni radikálisan a családi pótlékot. Meg kell emelni a minimálnyugdíj összegét. Az aktív korúak körében pedig be kell vezetni a Zuglóban már működő garantált minimáljövedelem-juttatást, és finn mintára kell egy alapjövedelem-kísérletet csinálni, akár uniós forrásból. Az alapjövedelem egy olyan vízió, ami akkor működik, ha van róla társadalmi konszenzus.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.