Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kidobta a zuglói jelöltjét az LMP, mert összejátszott a Fidesszel

Barta János elismerte, hogy a kormánypárt gyűjtött számára ajánlásokat.

MN
2018. 03. 28. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP felfüggeszti Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét – jelentette be a párt miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán.

Szél Bernadett azt írta: „Az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni.”

Az LMP társelnöke hozzátette: mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége szerdától felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.

Az ügy előzménye, hogy Barta János elismerte, hogy a Fidesz gyűjtött számára ajánlásokat. Az LMP képviselőjelöltje erről a Civil Rádió Keljfeljancsi című műsorában beszélt, miután szembesítették az MSZP zuglói jelöltjének, Tóth Csabának a szavaival. Tóth arról beszélt, hogy neki Barta mondta el, hogy a Fidesz besegített az aláírásgyűjtésbe.

Barta János azt mondta: „amit Tóth úr állít, az való igaz, a Fidesz is gyűjtött az LMP-nek aláírást annak ellenére, hogy nem kértem. Meg is lepődtem rajta”.

Barta megpróbált magyarázatot adni a fura akcióra, mint mondta, a Fidesz az ellenzék megosztására játszik, és „szerintem bizonytalanok voltak abban, hogy az LMP-s összegyűjti az ajánlásait, és be akartak segíteni, de erre végül is nem volt szükség, mert hamarabb leadtuk az ajánlásainkat, mint hogy az ő adagjuk befutott”.

A válasz azért is különös, mert a képviselőjelölteknek el kell számolniuk a számukra átadott ajánlóívekkel, vagyis Bartának tudnia kellett róla, hogy a Fidesz gyűjt neki, mivel előzetesen át kellett adnia az íveket a fideszes gyűjtőknek.

A kérdésre – miért fogadta el a fideszesektől kapott ajánlásokat – Barta azt válaszolta, hogy „ha az állampolgár, ki tudja, milyen megfontolásból megtisztel az ajánlásával, arra csak azt lehet mondani, hogy köszönöm”. Barta szerint a Fidesz kifejezetten neki gyűjtötte az ajánlásokat, „szép, precízen kitöltött” ajánlóívek voltak, és „legnagyobb megdöbbenésemre tartalmazott ismerős neveket”.

Arról már bővebben írtunk korábban, hogy a Fidesz besegített a Lévai Katalin volt MSZP-s politikus Lendülettel elnevezésű pártjának is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.