Költözniük kell a fóti iskoláknak

Az önkormányzati fenntartású gimnázium a kormány döntése alapján szedi a sátorfáját.

MN
2018. 03. 05. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis költözniük kell a fóti gyermekváros iskoláinak, noha korábban a kormány arról beszélt, hogy a kastélypark rendezési tervében csupán az állami gondozásban lévő gyerekek érintettek. Jó egy éve Czibere Károly szociális államtitkár arról nyilatkozott, hogy bezárják a fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpontot, a kastély pedig mindenképpen megérett a renoválásra. Lázár János kancelláriaminiszter egy hónappal később megerősítette, hogy a bérlőkre vagy szerződéssel rendelkezőkre nem vonatkozik a költözködés – írja a Népszava.

A 60 hektáros területen két iskola kapott helyett korábban, illetve a kastély mellett találhatók a szolgálati lakások, amelyek bérlői azok az idős nyugdíjasok, akik a gyermekváros dolgozói voltak korábban.

Most tehát úgy tűnik, mindkét iskola költözik. Az alapítványi Fóti Szabad Waldorf Iskola önszántából másik épületet keresett magának Fóton maradva. Oda 450 gyerek jár majd. A másik, bérlőként jelen lévő önkormányzati fenntartású Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium azonban a kormány döntése alapján szedi a sátorfáját. A tervek arról szólnak, hogy a Waldorf iskola mellett kap majd helyet egy 24 tantermes épülettel.

Fót alpolgármestere jegyezte meg a Facebookon, hogy Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője tájékoztatta őket a tervekről. Németh József úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a költségeket az állam állja majd. Az alpolgármester a szolgálati lakásokban élők kapcsán azt említette, hogy „a lakókról gondoskodni fognak”, habár jogilag nem védettek a lakók, szerződéseik bármikor felmondhatók. A kastély felújításának költségeiről szólva a félmilliárdos összeg szerinte csak állagmegóvásra lehet elegendő, a teljes megújítás ennek sokszorosa lenne.

„Vajon a város vezetése mióta tud az iskolák elköltöztetéséről, és vajon mikor akarták ezt a fótiakkal közölni?” – kérdezte Vargha Nóra, az Együtt helyi képviselőjelöltje. Mint mondta, valakinek sürgős lett a középiskola kiköltöztetése, a tájékoztatás pedig meglehetősen hiányos. Németh József ugyancsak arról beszélt a Népszavának, hogy nem kaptak hivatalos tájékoztatást a kormánytól arról, hol kapnak helyet a speciális és különleges nevelési igényű gyerekek és a kísérő nélkül Magyarországra érkező kiskorú menekültek.

Rétvári Bence államtitkár Szelényi Zsuzsanna független képviselőt csak arról tudta tájékoztatni, hogy ezekről még nem született döntés. Ugyanakkor egy év végi kormányhatározatból kiderült, mely városokba telepítenek majd gyerekeket. „A lehetséges helyszínek között pedig – a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben – Aszód is szerepel” – emeli ki a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.