Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

„Kormányváltó” Gyurcsány: Ne a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazzanak!

Szerinte akkor sem szabad a Jobbikra szavazni, ha Vona Gábor pártja a legesélyesebb. Vajon ki is akar kormányváltást? Kuncze is melléállt.

Vég Márton
2018. 03. 27. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Vona-féle párt nem fog győzni! A demokratikus ellenzék pártjai több mandátumot fognak szerezni. Vona Gábor nem lesz abban a helyzetben, hogy kormányt alakítson. Teljesen kizárt, hogy az első vagy második helyen végezzenek. Ebben teljesen biztos vagyok” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc egy erzsébetvárosi lakossági fórumon. A DK elnöke azt nem zárta ki, hogy a Jobbik a 2014-es választással ellentétben most megnyerjen néhány egyéni választókerületet, de szerinte a „demokratikus ellenzék” pártjainak egyéniben és listán is több szavazatuk lesz.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, szurkol azért, hogy a Jobbikból hiteles, kiszámítható, mérsékelt jobbközép párt legyen, de nem tudja elfelejteni, hogy néhány éve még kémiai kasztrálást akartak bizonyos népcsoport túlszaporodása ellen bevezetni. (A Jobbik valójában a visszaeső pedofilok esetében javasolta ezt, nem pedig a cigánysággal kapcsolatban.)

„Én sem felejtettem el, és a gárdamellényt sem!”

– reagáltak többen is a szónok dilemmájára. Nem kis színészkedéssel belső vívódást mímelt Gyurcsány Ferenc, nem volt lámpalázas. Felesége, Dobrev Klára az első sorból szurkolt neki. Kiderült: az ellenzéki politikus hallja azokat a hangokat, melyek a Jobbikkal való együttműködést sürgetik, de szerinte nem szabad feladni az elveket sem csak azért, hogy megszerezzék a hatalmat. Nem könnyű kérdés ez, nem is cserélnénk szívesen a szónokkal. Az elmúlt napokban, hónapokban, években sok minden tanácsolt már híveinek a DK vezére, és ezúttal is adott egy kis segítséget a rajongóknak.

„Ne a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, hanem a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére!”

– javasolta nyugdíjas hallgatóságának Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint a Fidesszel senki nem lépne koalícióra április 8-a után, mert annak a pártnak azonnal vége lenne. Egyértelművé tette: nem tárgyalnak a Jobbikkal választási együttműködésről.

Azt ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy ha április 9-én a Fidesz kisebbségbe kerülne a parlamentben, akkor a Jobbikkal együtt lebonthatnák a nemzeti együttműködés rendszerét. Ezután viszont nem lenne közös kormányzás, hanem új választást kellene kiírni.

Bár a korábbi lakossági fórumainak központi témája a határon túli magyarok választójoga volt, ezúttal erről egy szót sem ejtett Gyurcsány Ferenc. A DK kolozsvári kisfilmje nem került szóba, pedig meglehetősen drámai, egyes vélemények szerint gyűlöletkeltő stílusban mutatta be, hogy a külhoniak a Fideszre fognak szavazni.

Erzsébetvárosban négy éve a DK-s Oláh Lajos mintegy háromszáz szavazattal legyőzte a fideszes jelöltet, Rónaszékiné Keresztes Monikát. A kormánypárt most Bajkai Istvánt, az Orbán család ügyvédjét indítja. Oláh Lajos hétfőn arról beszélt, hogy háromszázhatvan plakátját tépték le, és ismeretlenek százával jelentkeznek át erzsébetvárosi szavazókörökbe.

Bár az SZDSZ nem indul a 2018-as választáson, 2014 óta nem is létezik, a liberális párt egykori elnöke, Kuncze Gábor ezt a kampányt sem akarta kihagyni. A humora még mindig tetszik a nyugdíjasoknak. „A mi időnkben több volt a park, mint a pasa”; „A jobboldali szomszédot beszéljék rá, hogy hagyjon otthon még egy embert” – viccelődött. Mondandója lényege az volt, hogy ugyan a 2002 és 2010 közötti nyolc évet is joggal lehet kritizálni, most az oktatás, az egészségügy és a gazdaság is romokban hever, a szegények pedig még szegényebbek lettek. Kijelentette: míg az ő idejükben csak egyéni ügyeskedők voltak korruptak, most maffiaállam van. „Nagy átverés-show-ban vesznek részt” – mondta Kuncze Gábor, pedig szerinte nem lett világosabb attól, hogy Orbán Viktor veje lecserélte a lámpákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.