Külföldi ingatlan vagyon lehet a Kósa feleségének eladott cégben

Valószínűleg 40 millió forint értékű külföldi ingatlan vagyon lehet a Tócó-Pece Kft. nevű cégben.

MN
2018. 03. 23. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg 40 millió forint értékű külföldi ingatlan vagyon lehet abban a Tócó-Pece Kft. nevű cégben, amelyet Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felesége vásárolt meg Fiák István ügyvédtől, Kósa közeli munkatársától mindössze hatmillió forintért – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága határozatából, amellyel elutasította Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének az ügyben tett feljelentését. 

A Népszava pénteki száma írja le részletesen, Hadházy feljelentését a NAV azzal utasította el, hogy Kósa feleségének azért nem kellett vagyonátruházásnál illetéket fizetnie, mert nincs belföldi ingatlanja a cégnek. A határozatból viszont kiderül, hogy a vállalkozásnak 60 millió forint értékű ingatlanja, illetve ingatlanhoz fűződő jogai vannak. Ebből Magyarországon csak 20 millió forintnyi, egy mátészalkai gyárterületen fennálló jelzálognak van nyoma, következésképp a különbözetet külföldön kell keresni. 

Fiák István, a Tócó-Pece Kft.-t alapító ügyvéd egy iskola-, szociális és nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző vállalkozásokat tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa, illetve a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja. Az eladáskor a cég saját tőkéje 115 millió forint volt, eszközök címén pedig szerepeltet a beszámolóban 140 millió forintot, vagyis egyáltalán nem volt üres, mégis a jegyzett tőkéért, 6 millió forintért adták el.

Hadházy Ákos már korábban feljelentést tett a feltűnően alacsony áron megvett cég miatt vesztegetés gyanújával, de az ügyészség elutasította. Most a költségvetési csalás miatt tett feljelentése is erre a sorsa jutott, de – ahogy a Facebookon írja – legalább a NAV kiderítette neki, hogy külföldi ingatlan van a cégben. „Rendes ember ez a Fiák István, de Kósa is. Az ajándékozás után bekocogott a parlamentbe, és beadott egy törvénytervezetet a nyugdíjas-szövetkezetekről, amellyel Fiák nagyon-nagyon jól járt” – írta Hadházy.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.