Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Lemondásra szólította fel Lázár Jánost a roma jogvédő

A miniszter 800 ezer cigányt sértett meg – mondta Setét Jenő.

MN
2018. 03. 29. 13:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Facebook-videóban szólt vissza Lázár Jánosnak Setét Jenő roma jogvédő aktivista, miután a miniszter szerda este mártélyi utcafórumán azt mondta, a cigányokat sem sikerült integrálni, a bevándorlókat sem lehet.

Setét Jenő „A nem integrálódott válaszom Lázár Jánosnak” címmel megosztott videójában kijelentette: a miniszter 800 ezer cigányt sértett meg. „Ön azt gondolja, hogy megengedheti magának, hogy a roma emberekről a saját hazájukban ilyen módon beszéljen. Nem értem, hogy mit képzel. Igazán elmehetne már a lecsóba!” – jelentette ki.

Hozzátette: „lehet, hogy a helikopterek magasságából” vagy „a vadászkastélyok magányából” úgy tűnik, hogy a romák nem integrálódtak, „de ezt nem lehet tovább folytatni”.

A jogvédő szerint a Jobbikkal vívott verseny hevében mondhatta ezt Lázár János, de a miniszter „vegyen vissza magából”, „egy normális politikus nem beszélhet így a saját honfitársairól”.

„Azonnal kérjen bocsánatot, és mondjon le” – szólította fel Setét Jenő a minisztert.

Szerdán mi is beszámoltunk arról, hogy Lázár egy utcafórumon úgy fogalmazott:

Ha egyszer beengedjük őket, akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek, mint mi; nehogy elhiggye valaki. 600 éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljünk világosan. Akkor hogyan tudnánk integrálni olyanokat, akik egy másik világból, egy másik kultúrából, másik identitással jönnek ide? 600 év múlva sem jutunk egyről a kettőre.

A Hír TV felidézte, hogy legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök vont párhuzamot Miskolcon a romák városba költöztetése és a bevándorlók betelepítése között. A miskolci roma önkormányzat elnöke akkor bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, Váradi Gábor megengedhetetlen uszításnak nevezte a párhuzamot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.