Lévai Katalin kiesett Zuglóban: a Fidesz íveiről másolta az aláírásokat

Az érvénytelenek leszámításával ötszáz alá csökkent a szignók száma.

Vég Márton
2018. 03. 08. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet jelölt Lévai Katalin Zuglóban, miután a helyi választási bizottság elutasította a nyilvántartásba vételét. Lévai ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és sok esetben teljes volt az egyezőség – írta meg az Index. A volt MSZP-s miniszter és EP-képviselő ma már a Lendülettel Magyarországért nevű új párt elnökeként indult volna a választáson, de a zuglói honlapra is feltöltött határozat indoklása szerint azt találták: 27 esetben tételesen egyezik az ajánlások sorrendje a Fidesz-jelölt és Lévai Katalin ajánlóívein. Mivel Lévai eleve csak 505 ajánlással rendelkezett, az érvényes ajánlásainak száma 500 alá csökkent, így nem vették nyilvántartásba. A politikus azzal védekezett, hogy az ajánlóívek adataival az ívek leadása után történtek a manipulációk. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként kerültek Lévaihoz a Fidesz ajánlásai.

A volt MSZP-s miniszter február elején jelentette be, hogy pártja indul az április 8-ai választáson. Főleg olyan fővárosi választókerületben indulnának, ahol négy éve nagyon szoros volt az eredmény a baloldali és a kormánypárti jelölt között. Így ha nem lépnek vissza, érdemben befolyásolhatják egy-egy mandátum sorsát. Négy éve a baloldali összefogás jelöltje a XIV. kerületben közel 2000 szavazattal legyőzte a fideszes Papcsák Ferencet, és ez most is nyerhető választókerületnek számít az ellenzék számára. A Lendülettel Magyarországért főleg a nyugdíjas szavazókra számít a programja alapján.

A helyi választási bizottság további hat párt jelöltjét utasította vissza, köztük a MIÉP, a Kell az Összefogás és a Közös Nevező 2018 versenyzőjét. Közös jellemzőjük, hogy a leadott ajánlásoknak mintegy fele volt csak érvényes, a többi elfogadhatatlan. Zuglóban amúgy Karácsony Gergely a polgármester, aki az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.