Már csaknem 360 ezren vannak a határon túli névjegyzékbe felvett szavazók

A levélben szavazáshoz regisztrálni kell.

MTI
2018. 03. 10. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a 359 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra, a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból. 

A valasztas.hu oldalon az olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező mely országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

E szerint a már nyilvántartásba vett 359 258 választópolgárból legtöbben azt kérték, hogy Romániába (153 084), illetve Szerbiába (51 706) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 3561-en, az Amerikai Egyesült Államokba 1356-an, Kanadába 1053-an, Svájcba 871-en, Nagy-Britanniába 771-en, Ausztráliába 722-en, Svédországba 581-en, magyarországi értesítési címre 2276-an várták az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 21 393-an kérték az értesítést, ímélben pedig 118 155-en.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük a szavazólapot – a választópolgárhoz. 

Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra március 24-éig van lehetőség. 

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak. 

A 2014-es országgyűlési választás idején 193 ezer, a 2016-os népszavazás idején pedig 274 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.