Máris megkezdte a háborút Márki-Zay ellen a fideszes többség

Úgy törölnék el az építményadót, hogy közben jelentős adóssága van a városnak, a tartalékokat pedig már elköltötték.

MN
2018. 03. 03. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak szombaton iktatták be hivatalába Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely független polgármesterét, de a közgyűlés fideszes többségének máris támadt egy ötlete, mivel nehezítheti meg a munkáját: eltörölnék az építményadót a 101 négyzetméter alatti épületek esetében, ami a város ingatlanjainak körülbelül 80 százalékát tenné adómentessé. 

A február 25-i időközi választáson alulmaradó Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester, a Fidesz helyi frakcióvezetője arról beszélt, szeretnének segíteni a polgármestert, hogy megvalósítsa egyik korábbi ígéretét. Az ingatlanadó eltörlése 150 millió forint kiesést jelentene a városnak, de Hegedűs szerint „a közgazdász polgármesterünk egészen biztos ki fogja tudni gazdálkodni 23 milliárd forintból”.

Márki-Zay valóban megígérte az építményadó eltörlését, de miután szembesült a város anyagi helyzetével, pénteken azt mondta: ilyen körülmények között ez idén még nem lehetséges. Kiderült ugyanis, hogy a város 3,8 milliárd forinttal tartozik a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek, plusz az önkormányzati cégekkel szemben is fennáll 876 millió forint kötelezettségvállalás. Ebből az idén kamatokkal együtt közel 400 millió forintot kell törleszteni. A költségvetésben tervezett általános tartalék nagyobb részét pedig már a választás előtt elköltötte a fideszes városvezetés. 

Korábban Hegedűs arról beszélt, hogy nincs tartozása a városnak, ellenben több mint 1,5 milliárd forintja van, és március 15-ig 1,3 milliárd forint adóbevételre számítanak. 

Beiktatási beszédében szombaton Márki-Zay Péter arról beszélt: ha sikerül megtalálni a forrást, akkor ő partner abban, hogy már az idén eltöröljék az építményadót. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.