Márki-Zay Péter és barátai is megmondják, kire érdemes szavazni

A magukat kereszténynek és konzervatívnak valló közszereplők is közzétették ajánlásaikat 53 körzetre.

MN
2018. 03. 22. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös videóban buzdítja szavazásra a Viszlát Kétharmad Mozgalom nevében a keresztény, konzervatív választókat Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Lukácsi Katalin kilépett KDNP-tag és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök.

„Hiszünk a polgári Magyarországban. Konzervatívok vagyunk. Keresztények vagyunk. Ezért most nem szavazhatunk a Fideszre” – mondják a videóban. Sok más hasonló kezdeményezéshez hasonlóan ők is azt ajánlják, hogy listán mindenki szavazzon a kedvenc pártjára, de egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre voksoljanak. Azt pedig, hogy ki a legesélyesebb, ők a a rendszervaltas2018.hu oldalon tették közzé.

Ajánlásaikhoz az eddigi összes közvélemény-kutatást, többek között a V18-csoport és a Közös Ország Mozgalom adatait is felhasználták. A megnevezettek között 23 jobbikos, 16 az MSZP–Párbeszéd jelöltje, 7 DK-s és 5 LMP-s, valamint két független jelölt, Mellár Tamás és Kész Zoltán szerepel. A fennmaradó 53 körzetben később tesznek ajánlást a választóknak, amihez további felmérések is szükségesek. 

Ha nem is lesznek mindenhol visszalépések Márki-Zay szerint, a pártoknak egyértelműen ki kellene állniuk a legesélyesebb jelölt mellett. Hódmezővásárhely megmutatta, hogy egy ősfideszes fészekben is győzni lehet. Az emberek többségét zavarja a korrupció, a megfélemlítés, amiért kormányváltást akarnak – indokolta a kezdeményezést szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester.

Újságírói kérdésben felmerült, hogy a Jobbik az egyedüli párt, amely ragaszkodik mind a 106 képviselőjelöltjéhez, és nem tervez visszalépést, minden más ellenzéki párt tett már legalább gesztusértékű lépéseket. Márki-Zay Péter – akit a Jobbik is támogatott a szocialistákkal karöltve – azt mondta: arra fogja kérni a pártot, tegyenek azért, hogy baloldali választók támogatását is elnyerjék.

Az elmúlt hetekben több személy vagy szervezet is bejelentkezett azzal az igénnyel, hogy segítenek megtalálni a szavazóknak, kire kell voksolniuk a kormányváltás érdekében. Elsőként rögtön az Iránytű Intézet és a Magyar Nemzet közös projektjét ajánljuk, a Kire szavazzunk? oldalt. A Közös Ország Mozgalom is felméréseket készíttetett, hogy ez alapján találja meg az esélyes ellenzéki jelöltet, illetve Republikon Intézet is közzétett egy listát a szerintük esélyes jelöltekről. Más felmérések adataiból építkezik a Taktikai szavazás, kedden az egykori kormánytagokból álló V18 csoport ismertette Politikai Alternatíva Listáját, amelyen esélyes jelöltet ajánlanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.