Mellár Tamás csak ostromolhatja a fideszes bástyát, de nem döntheti le

Pécsett többségében vannak azok, akik kormányváltást szeretnének.

MN
2018. 03. 05. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába Mellár Tamás a legesélyesebb ellenzéki jelölt a Baranya 1-es választókerületében, még a további visszalépések is csak azt jelentenék, hogy megszorítaná, de nem győzné le a Fidesz jelöltjét – derül ki a Közös Ország Mozgalom választókerületi kutatásából, melyet a Závecz Research készített és az Index ismertetett.

Pécsett pár héttel ezelőtt megkezdődött egy ellenzéki visszalépés-sorozat Mellár Tamás független jelölt javára: elsőként az MSZP-s frakcióvezető, Tóth Bertalan jelentette be Mellár Tamás támogatását – ezzel tehát a DK támogatását is, mert a megállapodásuk értelmében ez MSZP-s jelölésű körzet –, majd az Együtt is beállt Mellár mögé.

A Közös Ország Mozgalom előzetesen felmérte, ki a legesélyesebb ellenzéki kihívója a Fidesznek, a kutatási eredmények igazolták azt az előfeltevését, hogy itt bizony Mellár Tamás az.

A február 1-je és 19-e közti adatfelvétel szerint (ami a Fidesz hódmezővásárhelyi veresége előtt volt) az ellenzékiek többsége a független Mellár Tamásra szavazna: Csizi Péter (Fidesz–KDNP) 43 százalék, Mellár Tamás (független) 26 százalék, Fogarasi Gábor (Jobbik) 16 százalék, Keresztes Lóránt (LMP) 13 százalék, Nemes Balázs (Momentum) 3 százalék.

A kutatás szerint Csizi Péter akkor is megnyerné a választást, ha csak egy ellenzéki jelölt maradna állva. A Csizi–Mellár-párharc 55-45-re alakulna, vagyis eszerint sok ellenzéki nem automatikusan Mellárra szavazna át, hanem bizony a fideszes jelöltre (ezt is figyelembe kell venni a visszalépéseknél). A felmérés szerint ha esetleg Mellár lépne vissza, más ellenzéki még jobban lemaradna Csizitől: az LMP 36, a jobbikos pedig 29 százalékot tudna összeszedni.

Hír TV beszámolója szerint ugyanakkor a választókörzetben többségben vannak azok, akik kormányváltást akarnak, 43 százalék szerint Orbán Viktoréknak mennie kellene, miközben csak a válaszadók 36 százaléka szeretne még egy Fidesz-ciklust. A megkérdezettek többsége úgy látja, sokat vagy valamelyest romlott az ország gazdasági helyzete, és a közpénzeket sem használja fel jól a kormányzat. Emellett a körzetben sok a bizonytalan, a megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy nem tudja vagy nem akarja megmondani, melyik listára szavazna, vagy éppen el sem megy szavazni áprilisban.

A pártok listájának népszerűsége Baranya 1-ben a következőképp alakult: a Fidesz–KDNP listájára a megkérdezettek 31 százaléka szavazna, a Jobbik 10 százalékot kapna, az MSZP–P 9-et, az LMP 8-at a DK és a Momentum 2-2 százalékon áll. Ebből kikövetkeztethető, hogy Mellár Tamást nem csak az MSZP–P és a DK szimpatizánsai támogatják, ami hasonló helyzetet eredményez, mint Márki-Zay Péter esetében Hódmezővásárhelyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.