Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nagy harcra kényszerítheti Vona Gábor a Fidesz jelöltjét

A Jobbik elnöke Horváth Lászlóval mérkőzik meg Gyöngyösön.

MN
2018. 03. 24. 9:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy harc lesz április 8-án Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, valamint Horváth László, a Fidesz-KDNP indulója között Heves megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében. Azoknak a választóknak a 45 százaléka, akiknek van egyéni képviselőjelölti preferenciájuk, a fideszes jelöltre szavazna. A gyöngyösi székhelyű körzetben Vona Gábor támogatottsága 7 százalékponttal marad el a kormánypárti indulóétól – derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából.

Az MSZP–Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltjére 12 százalék szavazna. A Jobbik jelöltje támogatottságának alakulásában a Jobbik szavazóin túl a taktikai szavazók is jelentős mértékben szerepet játszanak, ugyanis pártpreferenciákat tekintve 2014-hez képest 2-3 százalékponttal gyengébb Jobbikot és erősebb Fideszt mértek.

Az Iránytű Intézet mérésének eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor a Horváth Lászlóra és Vona Gáborra leadott érvényes szavazatok között a különbség minimális volt, a Fidesz–KDNP jelöltje hajszállal szerezte meg az egyéni mandátumot. 2014-ben viszont az ellenzéki szavazatok megoszlottak, több baloldali párt közös jelöltje, Sós Tamás vitte el az érvényes szavazatok 22,2 százalékát; az LMP jelölje, Lukács Zoltán mindössze 2,5 százalékos eredményt ért el.

Ebben a választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 25 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbikra a jogosultak 17 százaléka voksolna. Kifejezetten gyenge a választókerületben a baloldal: az MSZP-P mindössze 6 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. Az LMP 5 százalékon áll. Magas, 28 százalékos azoknak a választóknak az aránya, akik akarnak szavazni vágyó, de jelenleg nincs szilárd pártpreferenciájuk. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya most 9 százalék.

A pártot választani tudók 42 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 30 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 10, a DK 5 százalékon áll. 6 százalékos támogatottsága van az LMP-nek, míg a Momentum Mozgalom és az Együtt 2-2 százalékon áll.

2018. március 18-ától 21-éig zajlott az Iránytű Intézet 500 fős kutatásának mintavétele; a választókerület felnőttnépességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a KireSzavazzunk.hu-n.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.