Negyven ember lélegeztetőgépen – nem a madárinfluenza támad

A H1, vagyis az influenza A vírusának H1 típusa okozta egy középkorú férfi halálát a sátoraljaújhelyi kórházban.

Sasvári Péter
2018. 03. 06. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A H1, vagyis az influenza A vírusának H1 típusa okozta egy középkorú férfi halálát a sátoraljaújhelyi kórházban, nem pedig madárinfluenza – nyilatkozta lapunknak Orosz János, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház központi intenzívosztályát vezető főorvos. Korábban a sajtóban az jelent meg, hogy a H1N1 típusú vírus miatt halt meg az áldozat. 

Elsőként az Észak-Magyarországnak beszélt a főorvos arról, hogy súlyos állapotban került hozzájuk a beteg, fokozódó légzési nehézségekkel, betegségének kezdete után tíz nappal. Állapota a terápia ellenére sem javult. A tünetek típusosak voltak, és a laborvizsgálatok az AH1 vírust mutatták ki. Kórházba kerülése után hat nappal hunyt el az 51 éves férfi, az intenzív kezelés ellenére. Az osztályvezető főorvos azt is elmondta: a betegség súlyossága attól függ, mikor ismerik föl, milyen a beteg immunológiai állapota, és milyen szerveket támad meg a vírus. Sátoraljaújhelyen, akárcsak más kórházakban, látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt. Ez volt az egyedüli, hasonló vírustörzsbe tartozó eset az elmúlt időszakban, de országszerte több mint negyven, más vírustörzzsel megfertőződött influenzás beteg is lélegeztetésre szorul – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.  A legutóbbi, február 28-i hivatalos jelentés szerint összesen 32 új beteg igényelt gépi lélegeztetést.

– H1N1-fertőzést a mikrobiológiai vizsgálatok nem igazoltak – szögezte le közleményében (amiben az AH1 nevét vastagbetűvel szedték) a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

Lapunk is megkereste Orosz Jánost, aki kérdésünkre megerősítette: az AH1 járványügyi szempontból nagyban eltér a H1N1-től, ám az utóbbi nevének széles körben elterjedt volta miatt a nyilatkozó szakértők nem mindig tudják eloszlatni a félreértést. A főorvos azt is nyomatékolta, hogy a sátoraljaújhelyi halálesetet okozó típus „csupán” a második legelterjedtebb influenzás elhalálozási ok, azt ugyanis a B-típus megelőzi ebben a tekintetben.

Kerestük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) is, ám sajtóosztályukat nem tudtuk elérni. A hivatalos oldalukon található influenzafigyelőben ez az információ található: „A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2018. február 19–25. között – az előző heti 69 150 beteggel szemben – 68 950 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.