Negyven országos pártlistát jelentettek be, az utolsó másfél órában tizenhármat

A szavazólapokon akár 40 párt neve is lehet, a Nemzeti Választási Bizottságba akár 60 tag is bekerülhet.

MTI
2018. 03. 06. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven országos pártlistát jelentettek be a kedd délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, 53 országos lista lehet a választáson. Volt, aki a határidő lejárta előtt három perccel érkezett az NVI Alkotmány utcai székházához a listát bejelenteni.

Így a pártlistás szavazólapon várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak száma – az Országgyűlés által választott hét taggal együtt – 60 lehet.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ha az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már nyilvántartásba vette az MSZP–Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Fidesz–KDNP országos listáját.

A keddi határidőig további 37 párt adta le az országos listáját: A Haza Pártja, A Mi Pártunk – IMA, Alternatív Magyar Néppárt, Családok Pártja, Demokrata Párt, Együtt – A Korszakváltók Pártja, Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt, Elégedett Magyarországért Mozgalom, Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, Hajrá Magyarország!, Haladó Magyarországért Párt, Iránytű Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kell az Összefogás Párt, Közös Nevező 2018, Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, Lehet Más a Politika, Lendülettel Magyarországért, Magyarországi Cigánypárt, Magyar Igazság és Élet Pártja, Minden Szegényért Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Momentum Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, NET Párt, Összefogás a Civilekért Párt, Összefogás Párt, Rend és Elszámoltatás Párt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Szegény Emberek Magyarországért Párt, Szegényekért Párt, Tenni Akarás Mozgalom, Tenni Akarók Magyarországi Pártja.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán 14.20-kor még csak 23 pártlista volt bejelentve, azaz az utolsó másfél órában 13 jelölőszervezet adta le országos listáját.

Négy évvel ezelőtt 31 pártlistát jelentettek be, de az NVB ezek közül csak 18-at vett nyilvántartásba.

Nyilvántartásba vették a Jobbik országos listáját

Nyilvántartásba vette a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra kedden a Nemzeti Választási Bizottság. A Jobbik 184 tagú listáját Vona Gábor pártelnök vezeti.

A Jobbik minden megyében és a fővárosban összesen 106 jelöltet állított, vagyis a párt megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthat országos listát, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább huszonhét egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. 

Az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.