Nem kell börtönbe mennie Geréb Ágnesnek, amíg Áder János nem dönt

A bába kegyelmi kérelmét még nem bírálta el a köztársasági elnök.

MN
2018. 03. 05. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztotta az Igazságügyi Minisztérium a jogerősen két év fogházra ítélt Geréb Ágnes büntetésének végrehajtását addig, amíg Áder János köztársasági elnök nem dönt a bába által benyújtott kegyelmi kérelemről – írja a 444.hu a bába jogi képviselőjének közlése alapján.

Geréb Ágnesnek március 6-án, azaz kedden kellett volna börtönbe vonulnia.

„Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos és bába a családjával együtt ezúton is szeretne köszönetet mondani azért az évek óta tartó hazai és nemzetközi támogatásért, amelyet a háborítatlan szülés ügyéért kiállók egyúttal számára is nyújtanak” – áll a közleményben.

Áder János 2012-ben egyszer már elutasította Geréb Ágnes kérelmét; akkor azt mondta, nem szünteti meg az ügyében folyó büntetőeljárást, de később, ha bűnösnek találják, még megkegyelmezhet neki.

A szülésznőt 2012-ben ítélték két év fogházra, amiért a vád szerint két szülésnél megszegte a szakmai szabályokat, és emiatt két csecsemő meghalt. Védője perújítást kezdeményezett, így 2017 tavaszán első fokon felfüggesztett börtönt kapott, de a perújítást a bíróság a mostani ítéletével hatályon kívül helyezte, és jogerőssé vált a két év fogház. Bár a szakértői vélemények nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy Geréb Ágnes hibájából halt meg az egyik gyermek, az ügyészség szerint volt összefüggés a hiba és a csecsemő halála között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.