Nem vesztegettem, csak vicc volt – állítja a megvádolt jobbikos

Hangfelvétel került ki a párt kiskunhalasi jelöltjéről, aki az LMP-s jelölttel a visszalépésről beszélgetett.

MN
2018. 03. 19. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan leleplező hangfelvételről ír az Origo: a kormánypárti portál egy titokban rögzített beszélgetést mutat be, amivel Farkas Gergelyt, a Jobbik kiskunhalasi jelöltjét próbálják leleplezni.

A felvételen hallható, ahogy Farkas Midi Melániát, az LMP képviselőjelöltjét győzködi, lépjen vissza a javára, mert így nagyobb eséllyel győzhetne a kormánypárti jelölttel szemben.

Midi azzal hárítja a felvetést, hogy önerőből már legalább 600 ezer forintot költött a plakátolásra, a kampánnyal járó autós körutakra, és ha visszalép, akkor a március második felére várható jelölti támogatást sem kaphatja meg.

„Mert ha kifizetjük, akkor visszalépsz?” – kérdezte a felvétel szerint Farkas, amit az LMP-s jelölt kicsit erős ötletnek tartott.

A jobbikos jelölt tehát nem kenőpénzzel akarta eltávolítani riválisát, hanem kárkompenzációt ajánlott fel neki az elúszó, saját zsebből fizetett kampányköltség miatt. Utóbbi sem szerencsés megoldás – és az sem egyértelmű, hogy ki intézné a fizetést –, de távol áll attól, ahogy az Origo és később a Faktor is tálalta az ügyet: „A jobbikos Farkas Gergely az LMP-s képviselőjelöltnek, Midi Melániának pénzt ajánl, hogy lépjen vissza a javára ( ) Az ügyben felmerül a bűncselekmény gyanúja.”

Farkas Gergely Facebook-bejegyzésében reagált a történtekre. „Bár eddig is sejtettem, a ma ellenem megindult lejárató kampány egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon szoros lehet az állás jómagam és (a fideszes) Bányai Gábor között a választókerületben. Ilyenkor szoktak ugyanis elindulni a negatív kampányok. De mi is történt? Találkoztam az LMP helyi jelöltjével, akivel úgy éreztem, hogy egy laza, jó hangulatú beszélgetést folytatunk, így aztán ez a légkör hatotta át az egész kommunikációt. Mivel közös a kormányváltás célja, ezért adta magát, hogy a visszalépések is szóba kerüljenek. Ha valaki végighallgatja a beszélgetést, egyértelmű lesz számára, hogy nem ajánlottam fel a visszalépésért pénzt, ezért a fideszes médiumok hazugságaival ellentétben a vesztegetés fel sem merül”

– írja Farkas. Majd hozzáteszi, 

„Nem pénzért vetettem fel a visszalépést, hanem a közös politikai cél érdekében. A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal,

ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el”. A jobbikos jelölt elismeri, ettől függetlenül ez még ilyen formában is hiba volt részéről, ezért elnézést kér.

A Fidesz közleményében azt írta, feljelentést tesz a választás rendjének megsértése és korrupció gyanúja miatt. Az egész országban ez történik: a Jobbik Simicska pénzéből vásárol jelölteket. A választás nem üzleti tárgyalás - írták.

A Jobbik közleményben úgy reagált: „Amint a „milliárdos” Kósa Lajos, a volt kommunista besúgó Szita Károly és az állatokat helikopterről lövöldöző Semjén Zsolt lemondanak, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István visszafizetik az ellopott közpénzt, amennyiben a Fidesz-KDNP kormány kiáll Magyarországért Brüsszelben, valamint befejezik a migránsok pénzért és titokban történő betelepítését, akkor fogunk elgondolkodni Gulyás Gergely felvetésén.”

A Jobbik szerint a választás rendjét „nem egy kötetlen beszélgetésen elhangzott komolytalan kérdés veszélyezteti”, hanem az a miniszterelnök, aki március 15-én mindenkit jogi eljárással fenyegetett meg, aki nem a Fideszre szavaz. Aki egy nemzetet így megfenyeget, azt április 8-án a választók fogják visszaléptetni - zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.