Orbán Viktor tudja, hol kell felköszönteni a nőket: a konyhában

Már március 7-én megünnepelte a nőnapot: vázából kihúzott csokorral ballagott le a parlamenti étkezdébe.

Koncz Tamás
2018. 03. 08. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stílus maga az ember: Orbán Viktor nőkhöz és a törvényhozáshoz fűződő viszonyáról mindent elmond az a videó, amit a kormányfő stábja a nemzetközi nőnap alkalmából hozott össze.

A jelenet a miniszterelnök dolgozószobájában kezdődik, aki felmarkol egy előre odakészített, vázába állított nárciszcsokrot – akkurátusan leszámolja a virágokat, mert 11 darabot kell vinnie –, aztán a stáb kíséretében elindul nőket köszönteni.

„Lemegyünk a gyár kantinjába. A gyár az Országház, a kantin pedig az étkező” – jegyzi meg útközben a kormányfő, a közérthetőnek szánt hasonlat pedig sokat elárul a fideszes többségű törvényhozás minőségéről is.

Már itt sejthető, hogy Orbán a konyhai dolgozókat akarja meglátogatni, és ezt el is mondja a videóban: „Talán illendő, hogy azokat keressük fel, akiknek a napi munkámban a legtöbbet köszönhetem.”

Ezzel mérlegre került a női minisztériumi dolgozók, államtitkárok, tanácsadók munkája, és könnyűnek találtatott az Orbán Viktornak készített borsólevessel, rántott gombafejekkel szemben.

Útközben az Orbán család nőtagjai is említésre kerülnek, például a miniszterelnök felesége (a jogász, vállalkozó, író) Lévai Anikó, akinek nagy érdeme, hogy szült öt gyönyörű gyermeket.

A kantinban csak elnök úrnak szólítják Orbánt – amit a feliratozás már nagybetűvel, „Elnök úrként” ismétel meg; a parlament konyhásai talán többet tudnak a várható belpolitikai fejleményekről, mint hinnénk.

Orbán Viktor szépen megköszöni az egész éves jól tartást, ami nélkül éhen halna, és átadja a virágokat a megilletődött, de kicsit sem meglepett konyhai dolgozóknak.

„Van-e valami panaszuk rám nézve?”

kérdezi meg aztán váratlan fordulattal. Ez az a felvetés, amire valószínűleg csak az ezeréves barát, Kövér László merne ma igennel válaszolni a parlamentben. A reakció borítékolható is, némi ijedt nevetgélés után ennyi hangzik el: „Ritkán jön!”. A feszültséget talán Orbán is oldani próbálta, megjegyezve: a fő gond az, hogy keveset eszik.

A konyhai falióra eközben fél hármat mutat, tehát a felvételt már március 7-én elkészítették. Vagyis „Elnök úrnak” valószínűleg március 8-án nem volt ideje a nők felköszöntésére. Igaz, ő elvileg nem is foglalkozik nőügyekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.